Radnici Razvitka protestuju

ImageRadnici Akcionarskog društva “Razvitak”iz Novog Pazara
održavaju danas najavljeni protest. Nakon što su prošetali ulicama Novog
Pazara, radnici sada stoje ispred zgrade Gradske uprave u Novom Pazaru,
gdje će kako tvrde, ostati sve dok ih ne primi gradonačelnik Meho
Mahumtović. 

Jedan od radnika Marko Despotović je rekao da će od Mahmutovića tražiti objašnjenje “zašto Gradska uprava ovo preduzeće tjera u stečaj”, kao i isplatu dugova.
Despotović tvrdi da Gradska uprava “Razvitku” duguje oko 230 hiljada evra, bez uračunate kamate.
Ranije je Gradska uprava Novog Pazara ocijenila da problemi u poslovanju Razvitka datiraju iz 1998. godine i negirala svoju odgovornost za višemilionska dugovanja prema ovom preduzeću.
Kako je tada saopćeno iz kabineta gradonačelnika Mahmutovića, “Razvitak” je od tadašnje opštine kupio plac u centru grada pod klauzulom da će, ukoliko plac bude denacionalizovan, općina Razvitku vratiti 384 hiljade evra, što je u meðuvremeno i naloženo sudskom presudom.
Sadašnja uprava Novog Pazara priznaje ukupan dug prema Razvitku i u saopćenju za javnost navodi da je tokom ove i prošle godine isplatila 182.000 evra.
“Gradska uprava Razvitku duguju još 202.000 evra i u obavezi je da ih isplati do kraja decembra 2010., kako je Sporazumom i predviðeno”, navedeno je u tom saopćenju.
Dinamika isplata je prekinuta zbog unutrašnjih problema u Razvitku, saopćila je uprava Novog Pazara, uz pojašnjenje da je to tražio deo radnika koji nije imao povjerenje u rukovodstvo firme.
“Sam dug prema Razvitku nije jedini problem i ne spašava firmu od daljeg propadanja. Tražimo cjelovito rešenje kako preduzeće ne bi otišlo u stečaj”, dodaje se u saopćenju.
Gradska uprava je tada ocijenila da medijske spekulacije ne doprinose stabilizaciji preduzeća i da je jedino rešenje nalaženje strateškog partnera za Razvitak.

Izvor: RadioStoPlus.com