Ahmadinejad: Amerikanci ne mogu da pobijede mali Irak a kamoli veliki Iran

ImageIranski predsednik Mahmud Ahmadinejad ponudio je prijateljstvo
Sjedinjenim Američkim Državama, ali je, istovremeno, rekao da se ne
plaši američkog napada zato što Amerikanci nisu bili u stanju da poraze
ni malu iračku armiju.

"Prijateljstvo sa Iranom je mnogo bolje od neprijateljstva", poručio je juče Ahdmadinejad u intervjuu arapskoj televiziji "Al Džazira".
Američki predsednik Barack Obama je u više navrata nudio Iranu početak dijaloga, ali njegova administracija tvrdi da je Teheran izabrao meðunarodnu izolaciju, naveo je AP.
Iranska vojska je predstavila novu bespilotnu letelicu koja, kako je saopšteno u Teheranu, može da izvodi i dugometne misije. Vojska je letelicu prikazala na svečanosti kojoj je prisustvovao i predsednik Mahmud Ahmadinejad, a koju je prenosila i televizija. Navodi se da letelica, nazvana karar (na persijskom udarač), ima domet od hiljadu kilometara i nosivost do 200 kilograma.
Ahmadinežad je izjavio da je nova bespilotna letelica "ambasador smrti" za neprijatelje Irana i čovečanstva.
Iranska studentska novinska agencija, pak, opisuje letelicu kao "skrivenog bombaša". Ahmadinejad je takoðe izjavio da Iran do 2025. namerava da uputi svoje astronaute u svemir, pošto će narednih godina razviti svoj svemirski program.
Dve zemlje su u sporu oko iranskog nuklearnog programa, zato što SAD strahuju da je njegov cilj proizvodnja atomskog oružja, što Teheran uporno demantuje.
Načelnik združenog generalštaba američke vojske, admiral Majk Malen, izjavio je početkom meseca da američka vojska planira napad na Iran, iako on lično misli da to nije dobra ideja.
Malen je, meðutim, rekao da je rizik od iranske atomske bombe neprihvatljiv i da zato vojna opcija nije isključena.
"Ne postoje logični razlozi da Amerika izvrši takav čin", kazao je Ahmadinedžad.
"Da li stvarno verujete da vojska koja nije bila u stanju da porazi male snage u Iraku može ući u rat sa velikom i dobro obučenom armijom poput iranske?", upitao je on.
Iranski predsednik izneo je mišljenje da Washington nema realne motive da napadne Iran i da neće imati nikakve koristi od iranskog neprijateljstva.

Izvor: SEEbiz.eu