Ko na seansama Mekija Torabija dovozi i prodaje vodu bez kase i računa?

Uprava preduzeća ZOI ‘84 jučer je i zvanično produžila ugovor o
izdavanju prostora za seanse Marokanca Mekija Torabija u Olimpijskoj
dvorani Zetra, u Sarajevu, do 27. novembra. Učinila je to nakon ocjene
brojnih inspekcija koje su ih posjetile da se sve radi po zakonu.

Meðutim, u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove ističu da ona još nije završila svoj posao.

Produženje roka

– Zato smo predložili preduzeću ZOI ‘84 da sačeka s produženjem Torabijevih seansi, jer stari ugovor istječe tek 7. novembra, a do tada ćemo imati informacije o zakonitosti rada svih aktera koji su u to uključeni. No, organizatorima je očigledno lakše da posluju po principu "narod to želi i mi to narodu moramo dati" – kazao nam je Ibrahim Tirak, direktor Federalne inspekcije.
Prema njegovim riječima, kontrolu koja još traje vrši Kantonalna uprava za inspekcije, u saradnji s Federalnom inspekcijom, a rezultati će biti saopćeni sutra.
Na pitanje je li tačno da se voda BH2O "Sarajevske pivare" u Zetri prodaje bez računa, Tirak odgovara da je to istina, ali da je potrebno da to utvrdi i nadležna inspekcija.

– U ovom slučaju svakako je sporno kako neko može dovoziti vodu i prodavati je iz ruke u ruku, bez kase i računa. No, te stvari moramo prije svega raščistiti s preduzećem ZOI ‘84, jer se to dešava u njihovom objektu, a svi koji su prekršili zakon bit će i kažnjeni – navodi Tirak.

Brojna pitanja

Dodaje da je ZOI ‘84 do sada prodao 365.000 karata i da se na njih, kako su utvrdili inspektori, plaća PDV.

– No, ostaju brojna druga pitanja na koja moramo naći odgovor, a to je ko je organizator, odnosno u kojem je svojstvu neka nevladina institucija organizirala tu, kako je u ugovoru sa ZOI ‘84 navedeno, "manifestaciju". Ispitat ćemo šta se pod tim podrazumijeva, jer ovo već izlazi iz okvira bilo kakve manifestacije – objašnjava Tirak.
Dodaje da je nejasno je li pitanju ljekarska, humanitarna ili neka druga manifestacija i da li su Kanton Sarajevo i policija izdali sve potrebne dozvole za njeno održavanje.

Prinudna naplata

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da se računi za prodaju vode moraju izdavati jer je to način evidentiranja prometa što je neophodno za uplatu PDV-a, a da to moraju kontrolirati nadležne tržišne inspekcije.

– I za ulaznice i za vodu prodatu u oktobru mora biti plaćen PDV do 10. novembra. Ako vodu prodaje direktno "Sarajevska pivara", onda je ona ta koja plaća PDV. Ako to ne učine, slijedi prinudna naplata – kažu u Upravi.

Izvor: Dnevni avaz