Sedište WikiLeaks-a

ImageIako je projekat o kojem ćete čitati u ovom članku realizovan krajem 2008. godine, kada se čak pojavljivao u mnogobrojnim stručnim arhitektonskim časopisima, zahvaljujući nedavno objavljenom članku New York Post-a, trenutno aktuelan WikiLeaks je doveden u vezu sa ovim neobičnim projektom.

Reč je o projektu koji je bio poznat pod nazivom “Pionen White
Mountain”, koji je dizajniran od strane arhitektonskog studija “Albert
France Lanord Architects”. Ovo je zapravo prostor od čak 1,200
kvadratnih metara koji je prvobitno bio bunker izgraðen za vreme Drugog
svetskog rata, a koji je takoðe bio veoma aktivan u eri Hladnog rata.
Bunker se nalazi 30 metara ispod glavnog grada Švedske, Stokholma.

{gallery}wikiliks{/gallery}

Kao što je rečeno, ovaj prostor je aktivan već 70-ak godina, ali se
poslednja revizija i redizajn prostora desio pre 2 godine. Bunker je
postao takozvani “datacentar”, koji je svoju ulogu u ovom okruženju
ispunjavao veoma dobro.

Projekat je uključivao obnovu svih oštećenih površina, gde je
uglavnom reč o betonskim elementima koji su nanovo izliveni. Novi,
upečatljivi deo estetike jeste zeleni zid koji se proteže uz glavni
hodnik, a reč je o delu stene koja je prekrivena desetinama različitih
biljnih vrsta. Pored potpuno nove ventilacije i novih informacionih
sistema, ugraðen je i novi sistem osvetljenja koji igra ključnu ulogu u
doživljaju ovog prostora. Komunikacije i radne prostorije su osvetljene
intenzivnom belom svetlošću dok su ostali delovi osvetljeni raznobojnom
svetlošću iz diskretnih izvora osvetljenja.

 Izvor: Dia.rs