Erdogan: Zaustaviti nasilje u Mijanmaru i Siriji

Image

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, u toku održavanja 5.
tradicionalnog iftara za ambasadore i strane diplomate u glavnom uredu
Partije pravde i razvoja u Ankari, govorio je za agenciju Anadolija o
posljednjim dešavanjima u regiji i svijetu.

Erdogan je istakao da se Turska nikada nije miješala niti će se miješati u unutrašnje poslove bilo koje zemlje u okruženju i u ostatku svijeta.

“Nikada nećemo biti dio projekta i plana koji ne slijedi principe mira, prijateljstva, saradnje i meðusobnog pomaganja. Vjerujemo da je i sirijski narod vrlo blizu pobjede i konačne slobode. Ali, dok sirijski narod ide prema slobodi, krv koja je pala nikada neće biti saprana sa lica zlikovaca odgovornih za krvoproliće i nasilje nad sirijskim narodom”, ocijenio je Erdogan.

Turski premijer je napomenuo da je svima jasno kako je nenaoružani turski vojni avion oborila Sirija u meðunarodnom zračnom prostoru.

"Meðutim, sirijski režim nije izvukao pouku iz ovog dogaðaja i nastavili su sa agresivnim i neprijateljskim stavovima, ali ako bude potrebno, Turska će uzvratiti na svaku provokaciju i neprijateljstvo”, naveo je Erdogan.

Na kraju je poručio da Turska posmatra globalna i meðunarodna pitanja iz humanističke perspektive.

“U regiji Arakan u Mijanmaru  vrši se veliki teror i nasilje nad civilnim stanovništvom. Pozivamo UN da poduzme sve neophodne mjere kako bi nasilje prestalo. Tamo se vrši otvoreno krvoproliče protiv manjinske zajednice muslimanskog stanovništva. Moramo znati da u Arakanu danas stradaju nevini civili. Koliko god su oni koji žive u Briselu, Parizu, Londonu i Washingtonu ljudska bića, isto tako oni koji danas ginu u Damasku, Halepu, Deri, Hami, Homsu i Arakanu su ljudska bića. Svaki čovjek ima ljudsku dužnost da na neki način pomogne i doprinese da se zaustavi ovo nasilje”, napomenuo je Erdogan.

Izvor: Anadolija