Muftija Zukorlić o slučaju Charli Ebdo  Ne postoji sloboda vrijeðanja

Image

Obraćajući se na godišnjoj Skupštini Bošnjačke nacionalne fundacije – BNF, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić osvrnuo se na pitanje crtanja uvredljivih karikatura Poslanika islama, sallallahu alejhi ve sellem.

“I svi oni koji kažu da su karikature, vrijednosti islama, uvrede kroz karikature Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, civilizacijska vrijednost slobode govora izražavanja, govore neistinu. I oni znaju da je to neistina! Znaju da to nema nikakve veze sa slobodom jer ne postoji sloboda vrijeðanja. Načelo zapadne civilizacije jeste da sloboda jednog čovjeka doseže do slobode drugog čovjeka. Prema tome ne možeš imat slobodu da vrijeðaš!”

“Zamislite da ja, dao mi Bog moć govora, i da sada ja uzmem da se šegam sa crkvama, sa vjerama, sa drugim kulturama? Zamislite kako bi me dočekali ti drugi? Pa raščejrečili bi me! Ne bi rekli da je to moja sloboda govora! Naravno da ja to neću, ne samo zato što neću, nego zato što mi moja vjera to zabranjuje. Ali isto tako ne prihvatam da mi iko vrijeða Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem!”, naglasio je Muftija.

“Da znate i to, ne mogu oni Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da uvrijede, ne mogu ni da ga dokuče! Oni ništa ne znaju. I one karikature što crtaju, nisu to karikature Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem! To svjetlo, ta snaga, ta moć Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, lika i djela, koje se na ovaj način poštuje kod muslimana poslije 14 stoljeća, ne može ni sa čim da se uvrijedi. To je kao kad kuče laje na zvijezde. I sad treba da se mjesec uvrijedio što kuče laje na zvijezde? To ne može da se dosegne!”

“Oni crtaju karikature, i ona rugoba u karikaturama je slika njihovih duša”, zaključio je Sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.

SANA