Ban Ki-moon, sa ‘srebreničkim cvijetom’ na reveru, održao govor o Srebrenici

Ban_Kimoon_Srebrenica-1U zgradi Ujedinjenih nacija u toku je komemoracija na visokom nivou, posvećena žrtvama Srebrenice.

Događaj je započeo jednominutnim videom autora Tarika Samaraha u produkciji sarajevske agencije Fabrika.

U svom uvodnom govoru, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moonpodsjetio je čitav svijet na tragediju koja se desila prije dvadeset godina. On je govorio o svojim iskustvima s posjete Srebrenici 2012. godine. Sjećat ću se toga do kraja svog života, rekao je.

“Neka žrtve počivaju u miru”, zaključio je svoj govor Ki-moon.

U nastavku komemoracije govorio je Sam Kutesa, predsjednik Generalne skupštine UN-a, koji je naglasio da je u Srebrenici počinjeno djelo genocida.

Sjednicu na vrhu organizirala je ambasadorica Bosne i Hercegovina u UN-u Mirsada Čolaković. Ona je prisutnima pročitala i pismo člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u kojem su iznesene činjenice o ovoj tragediji.

Ambasadorica Čolaković posebno se osvrnula na pokušaje iz Srbijena poricanju termina genocid i umanjenju razmjera tragedije.

“Poricanje je posljednji stadij genocida”, upozorila je Čolaković.

Potom je najavila govor Adisade Dudić, preživjele Srebreničanke koja je u vrijeme genocida imala pet godina. Ona je u potresnom govoru, na savršenom engleskom jeziku, ispričala svoja sjećanja na kobne dane u julu 1995, njen rastanak od oca i egzil koji nikada nije završen.

Adisada Dudić podsjetila je kako je u to vrijeme Srebrenica imala status “zaštićenog područja UN-a”.

Prije obraćanja generalnog sekretara UN-a prisutni su pogledali video o stradanju u Srebrenici autora Tarika Samaraha u produkciji kreativne agencije Fabrika.

Više detalja o sjednici na vrhu objavit ćemo u narednim tekstovima.

 

Radiosarajevo.ba