Hiljade zlostavljane djece u Siriji

Djeca u ratom zahvaćenoj zemlji često su žrtve mučenja i seksualnog nasilja, a pojedine vojne grupe ih regrutiraju u svoje redove.

Sve je više dokaza da su djeca u Siriji žrtve mučenja i seksualnog nasilja te da ih pojedine grupe regrutiraju u svoje redove. Ujedinjeni narodi potvrđuju da su do sada stotine djece regrutirane u Slobodnu sirijsku vojsku, Front Al-Nusra, kurdske Jedinice narodne obrane i grupu Islamska država Irak i Levant. Za hapšenje i mučenje djece optužuju i sirijsku Vladu, i grupe koje se bore za nju.

UN je potvrdio da je, od 38 djece koju su zatvorile sirijske vlasti, gotovo polovina bila podvrgnuta mučenju te da bi taj broj mogao biti znatno veći. Također, dokumentirane su optužbe da snage sirijske Vlade i prorežimske grupe seksualno zlostavljaju djecu. Pojedinci smatraju da djeca nisu slučajna meta.

“S jedne strane, razlog je to što su djeca ranjiva, ali s druge, to se radi kako bi se uništilo društvo, koje je u centru ovog sukoba”, rekla je Vittoria Ardino iz Udruženja za proučavanje traumatskog stresa.

Hapse ih u školama

Djecu često hapse na punktovima i u školama. Jedan dječak priveden je zbog protestne pjesme na mobitelu, ispitivan je i premlaćivan više puta. Aktivisti kažu da je to uobičajena praksa u zonama sukoba.

UN optužuje prorežimske grupe, uključujući Hezbollah i Shabihu, da regrutiraju djecu i koriste ih kao živi štit.

Vjeruje se da ISIL ima djecu vojnike od samo osam godina. Ta grupa je otela ili zatvorila blizu 500 djece, koju koristi kao bombaše samoubice i doušnike.

Navodno je ova grupa otvorila tri kampa za obuku djece, gdje se stotine dječaka indoktriniraju putem seminara, vjerskih predavanja, oružja i poklona, kao što su mobiteli i novac. Borci za prava djece to nazivaju kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Dugoročne posljedice

Sirijska djeca se, također, prisilno odvode u susjedni Jordan, Liban, Tursku i Irak. Sve su glasniji pozivi da se poduzmu konkretni koraci kako bi se spriječile dugoročne posljedice trauma za milione djece.

“Ako najmlađi odrastaju u ovom miljeu nasilja, postoji opasnost da će se to nasilje proširiti. Ako ne budemo brzo djelovali, ta djeca neće imati zdrav život i neće moći odrasti u zdrave ljude, psihološki i fizički. Zato je potrebno hitno riješiti ovaj problem”, navodi Vittoria Ardino.

Ali, čini se da ništa nije hitno u vezi s ratom u Siriji, koji traje već petu godinu. Ratom u kojem hiljade djece i dalje sahranjuju svoje roditelje te ostaju bez domova i škola.

Izvor: Al Jazeera