Šejh el-Karadavi osudio iranski pokušaj vrijeđanja Poslanika, s.a.v.s.

KaradaviŠejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamske uleme podržao je gigantski kinematografski projekat katarske filmske kuće “Nur”  koji bi podrazumijevao snimanje serijala o životu Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

On je u svom postu na Twitteru objavio da u ovaj projekat, od prvog dana, treba biti uključena islamska ulema.

Šejh el-Karadavi je također kritikovao film koji je o Poslaniku, s.a.v.s., snimio Iran, istakavši da je taj film povrijedio čast i pravo Allahovog Poslanika, s.a.v.s. On je kazao: “Svi oni koji žele na bilo koji način umjetnički predstaviti lik Allahovog Poslanika, s.a.v.s., otvaraju vrata za uvrede i vrijeđanje časti. Ne priliči nikome da glumi plemeniti lik Allahovog Poslanika, s.a.v.s.”  Šejh el-Karadavi je time aludirao na iranski film o Poslaniku, s.a.v.s., u kome se prikazuje figura djeteta glumca koji tumači lik Allahovog Poslanika, s.a.v.s., ali se ne prikazuje njegovo lice.

Saudijski muftija kao i većina uleme ehlu sunneta osudila su iranski film.

“Ovo je opsceno djelo.. ovo je iskrivljivanje islama”, kazao je Abdulaziz el-Šejh za novine el-Hajar. “Ovo je neprijateljski čin prema islamu”.

Svjetska muslimanska liga sa sjedištem u Mekki je također osudila film, insistirajući da je prikazivanje Poslanika, s.a.v.s., zabranjeno.
Generalni sekretar Lige, Abdullah et-Turki pozvao je Teheran da ‘obustavi i spriječi prikazivanje filma’ i pozvao je muslimane na bojkot.

U isto vrijeme, katarska filmska organizacija “Nur” saopćila je da je njen projekat izrade filma “Muhammed Allahov poslanik” ušao u fazu realizacije, nakon što su snimane neke historijske priče i očekuje se da bi film mogao biti gotov do 2018. godine.

Projekat će koštati oko milijardu dolara i sastojat će se od sedam epizoda u kojima će biti prikazana Poslanikova, s.a.v.s., sira, a snimat će se u Kataru i drugim dijelovima svijeta.

 

IslamBosna.ba