Indija- Islamske vođe upozoravaju na nerede nakon krivotvorenja Kur’ana

indijaMuslimanske vođe Indije su upozorile u srijedu na nemire nakon vladinih tvrdnji da Kur’an obeshrabruje jedenje govedine, najnovijeg nastojanja vlade da zaštite krave u ovoj zemlji sa hinduističkom većinom.

Vlada indijske savezne države Gudžurat, odakle potječe i trenutni premijer Indije, Narenda Modi, je postavila lažne kur’anske ajete na bilboarde na kojima piše da jedenje govedine uzrokuje bolest uz islamske simbole polumjesec i zvijezdu i fotografiju premijera Gudžurata Anandiben Patel.

Navodni ajet na bilboardu Akramul Bakra Fainaha Saiyedul Bahaima’ je prevedena kao: Pokažite poštovanje prema kravama, jer one su vođe svih goveda. U njihovom mlijeku, puteru i gi (op.je pročišćeni puter) imaju terapeutska svojstva a njihovo meso je uzrok nekoliko bolesti”.
Prema nekoliko medijskih izvješća bilboard je postavio vladin Odbor za zaštitu krava.

Tvrdolinijaške hinduističke grupe već se dugo zalažu za nacionalnu zabranu klanja krava koje se u Indiji smatraju svetim.
Pozivanje na zaštitu krava se naročito intenziviralo nakon što je u maju na vlast došla nacionalistička hinduistička stranka Bharatiya Janata, stranka aktuelnog premijera.
Nekoliko indijskih država već je uvelo zabranu klanja životinja i prodavanja njihovog mesa, potez za koji kritičari kažu da predstavlja diskriminaciju muslimana i drugih vjerskih manjina koje se oslanjaju na jeftino meso zbog proteina.

Šabbir Alam iz glavne džamije u Ahmedabadu, Gudžurat, kaže da bilbordi vrijeđaju islam jer takav ajet ne postoji u Kur’anu.
“Ovakvi reklamni plakati mogu izazvati nasilje i poremetiti mir između dvije zajednice”, kazao je muftija.

“Sve što nije dio Kur’ana i objavi se kao dio Svete Knjige predstavlja uvredu islama. Snažno osuđujem ovaj čin vlade Gudžurata”.

Gudžurat ima historiju javnog nasilja, 2002. godine najmanje 1.000 osoba, većinom muslimana, je ubijeno kada je premijer ove savezne države bio Modi.

Vallabh Kathira, predsjedavajući odbora za zaštitu krava u Gudžuratu, braneći postavljene bilborde u glavnom gradu Ahmedabadu, navodi da su citirane islamske i druge vjerske vođe.

Zapadna indijska savezna država Maharašatra je ove godine pooštrila zabranu govedine koja čak smatra zločinom posjedovanje mesa
U glavnom gradu države, Mumbajiju, ove sedmice je zabranjeno klanje i prodaja mesa tokom četiri dana nakon zahtjeva strogo vegetarijanske zajednice Jain, što je izazvalo ljutnju među ljubiteljima mesa.

IslamBosna.ba