Zašto je Palestina toliko bitna muslimanima?

palestina– Pitanje: Esselamun alejkum. Zašto je Palestina toliko važna muslimanima širom svijeta? Ima li ikakve religijske pozadine u tome?

Odgovor: We alejkumu selam we rahmetulahi we berekatuhu. U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Sva hvala pripada Allahu i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika. Hvala na pitanju sestro. Neka nas Svemogući Allah sve uputi na pravi put, amin.

Palestina je veoma bitna i posebna muslimanima zbog mnogih razloga. Jedan od glavnih razloga je taj što se Džamija Al Aksa- mjesto Israa i Miradža Poslanika Muhameda s.a.v.s nalazi tamo. Palestina je takođe mjesto rođenja i smrti mnogih poslanika, kao što su: Ibrahim a.s., Lut a.s., Davud a.s., Sulejman a.s., Musa a.s. i Isa a.s.

Dok Palestinci trpe ugnjetavanje i agresiju najokrutnijih i najkriminialnijih okupatora koje je Čovječanstvo ikad vidjelo, dobri ljudi (muslimani i nemuslimani) su zabrinuti zbog Palestinaca i krize koja ih je zadesila. U odgovoru na tvoje pitanje, Šejh Ahmed Kuti, stariji predavač i islamski učenjak na Islamskom Institutu u Torontu-Ontarijo-Kanada kaže: ”Kao prvo, Palesina je muslimanima dragocjena kao mjesto svete Džamije Al Aksa. To je bila prva Kibla muslimanima (pravac okretanja u molitvi). Kao drugo, Palestinci u ovoj zemlji žive već stoljećima zajedno sa Jevrejima, dok nisu nasilno protjerani nakon formiranja države Izrael.

Trenutno je 80% zemlje pod izraelskom okupacijom, a prostalih 20% je u posjedu Palestinaca. Čak su i ovom skučenom prostoru oni pod opsadom. Teritorija na kojoj sada Palestinci žive nije ništa drugo do željeznog kaveza. Palestinci, kao i ostali narodi u svijetu, imaju pravo na dostojanstvo, slobodu i ljudska prava. Svijet mora prepoznati tu činjenicu i krenuti prema pravednom i poštenom rješenju problema. To je jedini siguran način za postizanje mira. Rat nikada neće riješiti probleme. Prema tome, priznajmo to i suočimo se sa stvarnošću.”

A Allah Uzvišeni najbolje zna.