Prvi humanitarni konvoj u Darayi od 2012. godine

daraya_pomoc_twitter_mainDoprema humanitarne pomoći omogućena je pošto je u ovom sirijskom gradu stupilo na snagu 48-satno primirje.

Konvoj s humanitarnom pomoći ušao je u sirijski grad Darayu, što je prvi takav konvoj od kako je u novembru 2012. godine režim počeo opsadu toga grada, saopćio je Međunarodni odbor Crvenoga križa.

Članovi Ujedinjenih naroda i sirijskog Crvenog polumjeseca pratili su konvoj s pomoći za taj grad u rukama pobunjenika smješten blizu Damaska, objavio je ICRC na Twitteru.

Kako navode mjesni koordinacijski odbori (aktivisti) u tom gradu pod opsadom, konvoj doprema “medicinsku pomoć”, ali ne i hranu za izgladnjele stanovnike.

Daraya je 2012. godine bila među prvim gradovima koji su se pobunili protiv režima i jedan od prvih koje režim drži pod opsadom.

Dvodnevno primirje

Oko 8.000 ljudi još živi u tome gradu, desetak kilometara jugozapadno od Damaska.

Svjetski program UN-a za hranu u martu je saopćio da stanovnici jedu travu, a neke porodice su danima bez hrane.

Doprema humanitarne pomoći omogućena je pošto je u srijedu u Derayi stupilo na snagu 48-satno primirje, o kojemu je odlučeno na inicijativu Rusije, u koordinaciji s Washingtonom i režimom u Damasku.

“Kako bismo osigurali sigurnu dopremu humanitarne pomoći stanovništvu, u Derayi, u pokrajini Damask, 1. juna 2016. godine u 00.01 sati na snagu stupa primirje”, rekao je direktor ruskog koordinacijskog središta u Siriji Sergej Kuraljenko, a prenosi se u saopćenju ruskog Ministarstva obrane.

Primirje između režima i opozicije uspostavljeno je “na inicijativu Rusije i u saradnji sa sirijskim vlastima i s američkom stranom”, dodao je.

Izvor: Agencije