U napadima Assadovih snaga u Istočnoj Guti ubijeno najmanje 38 civila

U napadima Assadovih snaga u Istočnoj Guti ubijeno najmanje 38 civila

Lokalna Civilna zaštita (Bijele berekte) javlja kako su civili u Istočnoj Guti i dalje meta razornih zračnih i artiljerijskih napada. Prema prvim informacijama, u napadima režimskih snaga u Dumi ubijen je najmanje 31 civil.

Najmanje 38 civila ubijeno je u jučerašnjim žestokim napadima snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u pobunjeničkoj enklavi Istočnoj Guti koja je nadomak Damaska već pet godina pod opsadom režimskih snaga.

Uprkos odluci Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o uspostavi jednomjesečnog humanitarnog primirja, snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pokrenule su sinoć i kopnenu operaciju zauzimanja pobunjeničke enklave Istočne Gute.

U napadima na Istočnu Gutu, Assadovim snagama iz zraka podršku pružaju i ruske snage.

Neimenovani lokalni izvori javljaju kako su režimske snage pokrenule operaciju zauzimanja strateški važnog distrikta Duma, čime će enklavu Istočne Gute podijeliti na dva dijela.

U jeku sukoba i sa pobunjeničke strane stižu informacije da su snage sirijske opozicije uzvratile napade i ponovo vratile kontrolu u nekim mjestima.

Lokalna Civilna zaštita (Bijele berekte) javlja kako su civili u Istočnoj Guti i dalje meta razornih zračnih i artiljerijskih napada. Prema prvim informacijama, u napadima režimskih snaga u Dumi ubijen je najmanje 31 civil. Još najmanje sedam civila ubijeno je u napadima u naselju između Dume i Misrabe.

Snage odane Assadovom režimu od 19. februara ubile su najmanje 756 civila u Istočnoj Guti, a bilans bi mogao i rasti jer napadi u toj regiji i dalje traju.

Istočna Guta je pod kontrolom snaga sirijske opozicije, a regija je pod potpunom opsadom režimskih snaga već skoro šest godina. U posljednjim mjesecima, snage odane režimu intenzivirale su napade na naseljena mjesta, a okončanje napada nije donijelo ni to što je regija na mirovnom procesu u Astani proglašena zonom deeskalacija.

Blizu 400.000 civila u Istočnoj Guti stalna su meta napada snaga odanih Assadovom režimu koji ne dozvoljava dopremanje humanitarne pomoći u regiju.

(trt.net.tr)