Nekom majka, nekom maćeha

ImagePrvi opštinski sud u Beogradu odbacio je tužbu porodica ubijenih 16
Bošnjaka u Sjeverinu prije 17 godina protiv Republike Srbije za naknadu
štete.
Kada čuješ ovu informaciju, koju su prenijeli skoro svi mediji u
Srbiji, stičeš dojam da, po ko zna koji put, se potvrðuje činjenica da
je ova država u kojoj živimo država dvostrukih standarda i s pravom
možemo reći – nekom majka, a nekom maćeha.

Naime, Prvi opštinski sud u Beogradu odbacio je tužbu porodica ubijenih u svirepom zločinu nad Bošnjacima u Sjeverinu prije 17 godina protiv Republike Srbije za naknadu štete, pod obrazloženjem da MUP Srbije nije bio obavezan da štiti državljane Srbije koji putuju na teritoriju druge države. Pa kako su onda firme, u kojima su ubijeni radili, davale propusnice ili potvrde radnicima da mogu bezbjedno dolaziti na svoja radna mjesta, koja bi izgubili da redovno nisu dolazili na posao? Da ibret bude još veći, kako to da baš na dan otmice u Sjeverinu, FAP u Priboju isplaćuje plate koje nisu isplaćivane radnicima dugi vremenski period?
U prilog ovome navest ćemo i činjenicu da je država isplatila odštetu u slučaju Miladina Kovačevića u iznosu od 900.000 $, kao i za finansiranje vojske Republike srpske u ratu u Bosni i Hercegovini, kako je navela Sandra Orlović, zamjenica predsjednice Fonda za humanitarno pravo, kao i za mnoge druge slučajeve, a za porodice otetih Bošnjaka nije nadležna.
„Država mora da snosi punu odgovornost za zločin koji se dogodio u Sjeverinu 22. oktobra 1992. godine“, smatraju članovi porodica žrtava. Ako stoji u Ustavu da su svi graðani u ovoj zemlji ravnopravni, zašto onda država može da isplati odštetu zbog tuče jednog čovjeka, a za porodice brutalno ubijenih u otmici u Sjeverinu (isti je slučaj i sa Štrpcima) smatra se nenadležnom?!
„Ovo je njihovo četvrto pogubljenje. Prvi put, kada su odvedeni i pobijeni, drugi put kada je bilo prvo suðenje, treći put kad je bilo ponovljeno suðenje i ovo je četvrti put da se izvršava njihovo pogubljenje“, rekao je Behudin Hodžić, član porodice ubijenog.
Ipak, u slučaju Sjeverina sud je došao do zaključka da odgovornosti države nema. Ovo je još jedna u nizu poruka svima koji nisu Srbi da njima nije mjesto u ovoj državi i jedino što ostaje Bošnjacima ovih prostora jeste da svoju budućnost planiraju u nekim mjestima van granica ove države, pa čak i u Anadoliji, kako davno reče neko sa političke scene Srbije.
Ovo je još jedan od dokaza da u Srbiji ima diskriminacije po svim osnovama i samo je pitanje dokle će se praviti gluha i slijepa za sudbine svojih graðana, ako ih uopšte smatra svojim.

Omer ef. Hodžić