Ramazan kroz istoriju

ImageBitka na Bedru značajna je i s vojno-strateškog i s moralnog aspekta. To je prva pobjeda mlade muslimanske države kojom je ona zauzela bitno mjesto na mapi tadašnjeg Arabijskog poluostrva. Pored toga ima i svoj moralni aspekt jer je ulila snagu, povjerenje i samopouzdanje muslimanima koji su do tog trenutka bili izloženi mnogobrojnim iskušenjima i nedaćama.

Mjesec Ramazan je mjesec mnogobrojnih blagodati, ali i značajnih istorijskih dogaðaja koji su obilježili život Allahovog Poslanika s.a.v.s., njegovih ashaba i ummeta do Sudnjeg dana. U narednim redovima pokušat ćemo navesti samo neke od dogaðaja koji su se desili u ovom  mjesecu.

Objavljene prijašnje objave

Prema brojnim predanjima, mjesec Ramazan je mjesec Allahovih objava. U njemu su objavljeni Ibrahimovi Suhufi, Tevrat, Zebur i Indžil.

Uzdignut je Isa a.s.

Hakim bilježi u svom „Mustedreku“ predanje od Harisa bin Muhsija koji spominje da je čuo Hasana ibn Aliju kako govori o svome ocu i kaže: „On je ubijen u noći u kojoj je objavljen Kur'an i te noći je i Isa uzdignut.“ Hakim ovaj hadis ocjenjuje vjerodostojnim.

Početak Objave

U mjesecu Ramazanu počela je objava Kur'ana i započela je islamska dawa. Uzvišeni u Kur'anu, u suri El-Bekare u 185. ajetu, kaže: „U mjesecu Ramazanu objavljen je Kur'an.“

Godina tuge

U mjesecu Ramazanu desete godine po poslanstvu preselio je Poslanikov a.s. amidža Ebu Talib, a iste godine u istom mjesecu preselila je i majka pravovjernih Hatidža r.a.

Bitka na Bedru

U mjesecu Ramazanu, druge godine po Hidžri, dogodila se odlučujuća bitka ne Bedru. Ovo je prva velika i najznačajnija vojna bitka koju su muslimani, uz Allahovu pomoć, izvojevali 17. ramazana. Ova bitka značajna je i s vojno-strateškog i s moralnog aspekta. To je prva pobjeda mlade muslimanske države kojom je ona zauzela bitno mjesto na mapi tadašnjeg Arabijskog poluostrva. Pored toga, ima i svoj moralni aspekt jer je ulila snagu, povjerenje i samopouzdanje muslimanima koji su do tog trenutka bili izloženi mnogobrojnim iskušenjima i nedaćama. Iste godine, nekoliko dana nakon Bedra, preselila je Poslanikova s.a.v.s. kćerka Rukajja, žena Osmana bin Affana.

Roðen Hasan r.a.

Treće godine po Hidžri, tačno u pola mjeseca, Fatima r.a. je rodila sina Hasana.

Osloboðnje Mekke

Osme godine po Hidžri, 10. Ramazana, Poslanik s.a.v.s. je s vojskom krenuo iz Medine put Mekke. Mekka je osloboðena 19. Ramazana.

Osloboðena Amurija

Dana 6. Ramazana 223. godine po Hidžri ili 838. abasijskog halifu Mutesima pozvala je zarobljena muslimanka u Amuriji da joj pomogne. On se odazvao i oslobodio ovaj grad o Bizantije.

Prva muslimanska pobjeda nad krstašima

Dana 6. ramazana 532. godine po Hidžri, 17. maja 1138. muslimanski odredi su izvojevali prvu pobjedu nad krstašima. Muslimane je tada predvodio Imadudin Zenki. Pobjeda se odigrala u sjevernom dijelu Šama, današnje Sirije, kod grada Haleba.

Počeo s radom Al-Azhar

Dana 7. ramazana 361. godine po Hidžri, 971. godine obavljen je prvi namaz na Al- Azharu i tako je ovo zdanje postalo džamija za ibadet i univerzitet za podučavanje nauci.

Musa ibn Nusair završio osvajanje Andaluzije

Dana 9. Ramazana 93. godine po Hidžri, 712. godine Musa ibn Nusajr je okončao osvajanje Pirinejskog poluostrva i osvojio Sevilju i Toledo.

Šestooktobarski rat

Dana 10. ramazana 1393. godine, što odgovara 6. oktobru 1973. godine, egipatske vojne snage su savladale jevrejske nakon brojnih poraza koje su muslimani doživjeli.

Ovo su samo neki od značajnih dogaðaja koji su se odigrali u mjesecu Ramazanu, a koji su obilježili istoriju i društveno-politički život ne samo muslimana, već i cijelog čovječanstva.

 Semir Rebronja