Sjećanje na Æamila Sijarića

ImageDruštvo pisaca u BiH je povodom 20 godina od smrti bh. književnika
Æamila Sijarića u Narodnom pozorištu upriličilo književni omaž kojem su
prisustvovali članovi književnikove porodice, kolege pisci i prijatelji
Sijarićevog djela. Po riječima predsjednika  Društva pisaca u BiH
Gradimira Gojera, ovaj omaž je najskromniji način na koji se pisci mogu
odužiti jednom od najznačajnijih bh. pisaca.

 O književnom djelu Æamila Sijarića govorio je Dejan Ðuričković, koji je kazao za Sijarića da mu je pričanje i pisanje priča bilo i zadovoljstvo i strast.

"Osim Sijarića, kod nas je još samo Krleža govorio kao što je pisao, i obratno. Ali, za razliku od Krleže, Sijarić je bio prost, jednostavan čovjek, čistog srca, čovjek iz naroda, svakom pristupačan", rekao Ðuričković.

Æamil  Sijarić roðen je 18. decembra 1913. godine u selu Sipovice kod Bijeloga Polja. a vrijeme rata službuje kao sudski činovnik u Sarajevu, Mostaru, Bosanskoj Gradiški i Banjoj Luci, suraðuje sa NOP-om, a potkraj rata odlazi na slobodnu teritoriju i postaje dopisnik Tanjuga.

Godine 1945. postavljen je za sekretara Suda narodne časti u Banjoj Luci, potom je novinar u listu Glas i dramaturg Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. U Sarajevo prelazi 1947., gdje radi u redakciji Zadrugara. Godine 1951. prelazi u literarnu sekciju Radio Sarajeva i tu ostaje sve do odlaska mirovinu, 1983. godine.

Pojedina djela Æamila Sijarića prevedena su na ruski, bugarski, engleski, turski, albanski, poljski, francuski, njemački, estonski i maðarski jezik.

Dobitnik  je više književnih nagrada i društvenih priznanja, a bio je redovni član ANUBiH-a i ANU Crne Gore.

Umro je 6. decembra 1989. godine.

 

(www.bir.ba)