Nadjeni prvi posmrtni ostatci žrtava zločina u Štrpcima

ImageSEDAMNAEST godina posle otmice 20 putnika iz voza Beograd – Bar u
stanici Štrpci, pronaðeni su posmrtni ostaci jednog od otetih putnika.

U selu Sjedača, tridesetak kilometara od Srebrenice, u šipražju na obali jezera Perućac, pronaðene su dve lobanje. Analizom DNK utvrðeno je da jedna lobanja deo tela putnika Halila Zupčevića (58) iz Trebinja.
To je potvrdila i Klaudija Kulih, šef Meðunarodne komisije za nestale u BiH.
– To je prvo preklapanje DNK nestalih u Štrpcima. Nažalost, nema ostataka celog skeleta – izjavila je Kulih.
Zupčević je u vozu bio sa suprugom Sanijom, kada su u Štrpcima upali Milan Lukić i pripadnici paravojne jedinice. Posle legitimisanja, izveli su 18 putnika muslimana, jednog Hrvata i jednog crnca.
Sanija sa dvoje dece sada živi u Švedskoj, gde je dobila azil.
– Ocu sada možemo podići spomenik – kaže žrtvin sin Emir.
Za otmicu u Štrpcima, izvedenu 27. februara 1993. godine, zasada je samo odgovarao Nebojša
Ranisavljević (45) iz Despotovca, koga su u okolini Rudog, na teritoriji Republike Srpske, 1996. godine oteli pripadnici crnogorske SDB i prebacili ga u Crnu Goru. U Višem sudu u Bijelom Polju, u septembru 2002. godine, izrečena mu je kazna od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima.
Ranisavljević je priznao učešće u otmici i ranjavanju jednog putnika koga je potom Lukić zaklao, da bi na suðenju demantovao izjavu iz istrage, pravdajući se torturom koju je preživeo na ispitivanju u Podgorici. Ranisavljević je tražio da bude isporučen Hagu da mu se tamo sudi. Ali, Tribunal je ćutao…
Interesantno, u Hagu je nedavno za 21 krivično delo ratnog zločina nad civilima i nečovečno postupanje na doživotnu robiju osuðen Milan Lukić, koji je, po svedočenjima o slučaju Štrpci, sa izvesnim Bobanom Inðićem ubijao putnike iz voza. Meðutim, u optužnici nije bilo ni reči o slučaju Štrpci…
Lukić je u Srbiji za otmicu i likvidaciju putnika iz autobusa u Sjeverinu kod Priboja, osuðen na 20 godina zatvora, maksimalnu kaznu koju je tada predviðao zakon.
LIM
ŽRTVE su bile iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice, a odvedeni su u selo Prelovo kod Višegrada. Po optužnici, tamo su ih tukli i oteli im novac. Zatim su ih vezane odvezli ka Višegradu gde su u garaži napuštene kuće ubijeni. Postoje sumnje da su tela bačena u Lim. Zbog toga se svake godine članovi porodica ubijenih okupljaju na obali reke da odaju počast.
ISTRAGE
ZA otmicu na železničkoj stanici u Štrpcima 1993. godine optuživani su pripadnici paravojne formacije "Beli orlovi" na čelu sa Milanom Lukićem (na slici). Zbog ovog zločina osuðen je samo Nebojša Ranisavljević, dok je protiv voðe Milana Lukića voðena istraga u Republici Srpskoj, ali je sve obustavljeno zbog nedostatka dokaza. Lukić u Srbiji nikada nije odgovarao za otmicu u Štrpcima. Kratko je voðena samo istraga u aprilu 1994. godine.