U koncertnoj dvorani u Novom Pazaru održana tribina Umetu je potreban uzor

ImageNije gotovo bilo niti jednog Allahovog roba meðu ashabima i tabiinima da
nebi moga biti nama primjer i uzor. Danas je nauka napredovala ali se
duh potpuno ogolio. Mi moramo sami sebi pokazati i dokazati da je
Poslanik a.s. bio primjer i simbol ljepote, dobrote, miroljubive
egzistencije.

{slide=Fotogalerija}

{gallery}ummetu-je-potreban-uzor-25.02.2010{/gallery}

{/slide}

Savjet za da'wu i Udruženje uleme Islamske zajednice u Srbiji u srijedu 24. februara 2010. godine organizovali su tribinu u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru.
Tema tribine bila je „Ummetu je potreban uzor“, a predavači su bili prof.dr Šefik-ef. Kurdić, redovni profesor na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Zenici i profesor na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru i prijedsednik Udruženja uleme profesor Bekir-ef. Makić. Pored njih dvojice učešće u programu su uzeli i hor Medrese „Gazi Isa-beg“ i glumačka sekcija Ženske medrese.
Tribina u prepunoj Koncertnoj dvorani otpočela je učenjem Kur'ana, a ajete je proučio i Allahovim dž.š. govorom razgalio srca prisutnih vjernika Haris-ef. Hadžić. Nakon efendije Hadžića hor Medrese „Gazi Isa-beg“ je izveo nekoliko ilahija na zadovoljstvo i oduševljenje prisutnih.
Profesor Bekir-ef. Makić je u svojeme predavanju govorio o Božijem poslaniku a.s. i o njegovim ashabima, o njihovom lijepom ponašanju i postupcima koji mogu da služe za primjer svakom muslimanu i u današnjem vremenu. Profesor Makiće je izmeðu ostalog rekao:
„Najbolji uzor je Poslanik s.a.v.s., i uvijek sebi moramo postaviti pitanje dali je nama Poslanik a.s. doista uzor. I nemojmo škrtariti, uvijek se posle pominjanja Poslanika i njegovog imena donosi salavat. Ako bi smo pokušali da sagledamo stanje islamskog umeta, a pošto je dvije trećine umeta omladina, dakle i stanje islamske omladine vidjećemo da ih možemo podjeliti u četiri kategorije. Prvu kategoriju čine oni koji srljaju. I nažalost ovo je većina naše omladine. Drugo skupinu čine oni koji su se kao vratili vjeri, i kada ih pogledaš oni su pravi vjernici a u biti su jako ograničeni. To su oni koji mnogo gledaju formu a nisu zašli u suštinu. Treću skupinu islamske omladine čine oni koji su prilično upoznali vjeru ali su stali. Oni više ne idu naprijed. Oni su umislili da su ulema, umislili su da su alimi i samo dijele lekcije. I prva i druga i treća skupina su nakaradne skupine u našoj vjeri. Četvrta skupina su oni koji kada ih pogledamo pomislimo da je sav hikmet samo zbog njih stvoren. Da su knjige samo zbog njih napisane. U njihovim ibadetima oni se ponašaju kao da su jednom nogom u mezaru. To su oni za koje Allah dž.š. kaže da je to omladina koja vjeruje u svog Gospodara i baš zbog tog imana, Allah dž.š. im je povećao uputu. To su oni koji su živjeli u Poslanikovo a.s. vrijeme i pojedinci od nas danas, koji se doista drže onoga na čemu je bio Poslanik a.s.“
Zatim je profesor Makić govorio o ashabima Božijeg Poslanika s.a.v.s. koji su u to vrijeme bili omladinci i nisu imali više od dvadeset godina, i koji su na najbolji mogući način svojom vjerom, ponašanjem, hrabrošću i ljubavlju prema Allahu dž.š. slijedili Poslanika a.s. i nama na vlastitom primjeru pokazali kako treba da se ophodimo prema vjeri i Allahovim dž.š. propisima.
Nakon predavanja profesora Bekira-ef. Makića glumačka sekcija Ženske medrese je izvela kratku predstavu u kojoj se govori o jednom škrtom i oholom čovjeku koji nije bio zahvalan Allahu dž.š. na blagodatima koje je od njega dobijao pa je zbog toga propao. Ova predstava je zbog karakteristične i autentične glume učenica Medrese kod prisutnih vjernika izazivale i smijeh i suze, a poruka na kraju nikoga u sali nije ostavila ravnodušnim.
Nakon učenica Medrese prof. dr Šefik Kurdić se obratio vjernicima koji su došli u Koncertnu dvoranu. I profesor Kurdić je govorio o Muhamedu a.s., jer je on najbolji uzor svim muslimanima. Profesor je u svojeme predavanju izmeðu ostalog rekao:
„Danas ovaj svijet tumara, ide u provaliju iz koje ne može izaći, bez obzira na ovoliki broj umnih ljudi, profesora i doktora, stručnjaka i eksperata, koji svakim danom otkrivaju nove teorije. Nemoguće je izvjesti svijet iz ovoga haosa bez Allahove dž.š. vjere i bez upustva Poslanika a.s. i njegovog ličnog primjera u kojem je pokazao da se čovjek može ponašati na način kako Allah dž.š. to od njega traži. Nije gotovo bilo niti jednog Allahovog roba meðu ashabima i tabiinima da nebi moga biti nama primjer i uzor. Danas je nauka napredovala ali se duh potpuno ogolio. Mi moramo sami sebi pokazati i dokazati da je Poslanik a.s. bio primjer i simbol ljepote, dobrote, miroljubive egzistencije. I tek onda kada shvatimo, razumijemo i apsorbujemo u sebe, onda to možemo pružiti ovom jadnom napaćenom svijetu. Allah dž.š. je spustio vjeru da svim ljudima bude bolje. Ne samo muslimanima. To je ono zbog čega se isplati živjeti.“
Nakon predavanja profesora Kurdića obratio se i glavni muftija Islamske zajednice u srbiji Muamer-ef. Zukorlić, koji je u svom kratkom ali jezgrovitom obraćanju izmeðu ostalog rekao:
„ Allah dž.š. je najveća istina. I to je temelj na kome se sve pravi. To se jako lako razumije. Šta imamo na suprot istine? Imamo laž. A šta je osobenost laži? Licemjerstvo i raskorak izmeðu onoga što se govori i onoga što se radi i onoga što se misli. Da bi se ostvario povratak na čvrsto tlo šta treba da se desi? Treba da se istina utisne u biće čovjeka kao što je to radio Resululah a.s., i da istina koja počiva na formuli LA ILAHE ILLALLAH procirkuliše na relaciji od jezika prema srcu. Ta energija iz srca prelazi u ponašanje, iz ponašanja u djeli i ta energija je rezultirala, Kordobom i Granadom koja je imala divne popločane ulice i 700 javnih kupatila. I zato se treba vratiti toj lekciji.“
Nakon obraćanja Glavnog muftije hafiz Irfan-ef. Malić je proučio dovu i zamolio Allaha dž.š. da obaspe bereketom ovaj hairli skup.

Text i foto: Nermin Gicić
www.islamskazajednica.org