Sastanak sa zagrebačkim muftijom Šefkom ef. Omerbašićem

ImageDelegacija Islamske zajednice u Srbiji u sastavu Hajro ef. Tutić,
predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji, potpredsjednik Mešihata muftija Rešad
ef. Plojović i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr.
Mevlud Dudić posjetila je Islamsku zajednicu u Hrvatskoj 2. marta 2010. godine (utorak), i obišla Islamsku gimnaziju (ranija medresa), dječije obdanište i susrela se sa
direktorom i profesorima pomenute ustanove, nakon čega je upriličen
sastanak sa muftijom zagrebačkim, Šefkom ef. Omerbašićem i njegovim
saradnicima: dr. Aziz ef. Hasanovićem, Mirsadom Srebrenikovićem i Mirzom
Šabićem.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnom stanju, tako da je na zahtjev muftije Omerbašića delegacija IZ-e u Srbiji izvjestila i upoznala domaćine sa trenutnim stanjem u IZ,  te problemima sa kojima se suočava. Muftija Omerbašić je naglasio da Islamska zajednica u Hrvatskoj i on lično, kao i njegovi sasradnici, pomno prate šta se dogaða muslimanima, a posebno bošnjacima, u Srbiji,  i istakao da razumije kroz šta prolaze na putu ostvarivanja svojih prava, a takoðe i izrazio svoju podršku Islamskoj zajednici u Srbiji i njenom rukovodstvu na onome što je činilo i što čini na putu očuvanja svoje autonomnosti, identiteta i zaštite vjerskih prava muslimana u Srbiji.
Na sastanku je bilo riječi i o konkretnim oblicima saradnje i pomoći u cilju prevazilaženja postojećih problema, te jačanju bratske veze koja treba postojati meðu muslimanima, ma kojoj naciji pripadali, te odnosu islamske zajednice i države, a Islamska zajednica u Hrvatskoj je jedna od onih koja je na tom polju prilično ispred ostalih u regionu.