“Elitocid” je prethodio genocidu u Bosni i Hercegovini

ImageNa Sveučilištu Columbia u New Yorku je mladi
znanstvenik Dennias Gratz održao predavanje u kojemu je obrazložio svoju
tezu da je uvertira za genocid u BiH bio svojevrsni „elitocid" –
obezglavljivanje elita u BiH. 

"Elitocid je svjesno, namjerno i planirano neutraliziranje utjecaja odreðenih elita, te odreðenih nacionalnih, etničkih, rasnih ili religijskih skupina na svoje stanovništvo", kaže dr. Dennis Gratz za Deutsche Welle, navodeći da bi se u slučaju Bosne i Hercegovine moglo zaključiti da se elitocid dogodio u minulom ratu. Bio je to dijelom realizirani pokušaj eliminacije prvaka jedne nacije. 15 godina kasnije, poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, mnogi koji su bili izloženi elitocidu, još se ne mogu reintegrirati u sredinama u kojima su doživjeli strahote, šikaniranje i maltretiranje, i to se u njihovim životima na neki način nastavlja i danas, konstatirao je dr. Dennis
Gratz, 32-godišnji Sarajlija, koji je doktorirao u Hamburgu. Izdavačka kuća Nomos iz Baden-Badena je 2007. objavila njegovu knjigu „Elitozid in Bosnien-Herzegowina 1992-1995" (Elitocid u Bosni i Hercegovini 1992-1995).

Ganić žrtva "elitocida"?
"Moglo bi se zaključiti da je i ovo jedna od posljedica elitocida koja se dogodila u ratu, i da je ta posljedica elitocida osjetna u mnogim oblastima", kaže Gratz, osvrćući se na konkretno na pitanje kako to da vlasti u Beogradu upravo u ovom trenutku aktiviraju optužbu protiv Ejupa Ganića, zanemarujući odluke Haaškog tribunala u ovom slučaju. Nije isključeno da je netko u Beogradu sasvim vjerojatno vodio računa i o intelektualnom statusu i elitnoj poziciji dr.Ganića u bh.društvu, kao čelniku jednog od najuglednijih privatnih sveučilišta u regiji (Sarajevo School of Technology), navodi Gratz.
Gratz kaže, da kao pravnik (on je i aktivni profesionalni odvjetnik), nije imao prilike čitati optužnicu protiv Ganića, za razliku od Ilije Jurišića, čije je sudske papire podrobno pravno analizirao. I zbog toga ne želi, kako tvrdi, prejudicirati Ganićevu nevinost ili krivnju u slučaju u kojemu ga terete srbijanski sudovi. Gratz, meðutim, dodaje kako upravo ovakav odnos srbijanskih vlasti prema BiH i njezinim graðanima, dokazuje, da se "rat nastavlja drugim sredstvima meðu balkanskim susjedima".

BiH često ne reagira adekvatno
Službenom Beogradu ovo nije prvi put da se miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, iako je obećavao drukčije, kao što ni vlastima u Sarajevu, tvrdi naš sugovornik, nije prvi put da neadekvatno odgovara na takva uplitanja. Kao primjer navodi "sasvim neadekvatno sastavljanje tima koji je BiH predstavljao po tužbi ove zemlje protiv Srbije i Crne Gore u Meðunarodnom sudu pravde u Den Haagu".
 "Jedno je sigurno: način na koji trenutna vlast u Srbiji tretira unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, znajući da postoje adekvatne bh. institucije, i gdje na kraju krajeva postoji institucija Meðunarodnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju, a koji ima isključivo pravo da tretira zločine koji su se desili – nije prihvatljiv način".  Ganić ipak nije jedini, preko koga se oslikavaju namjere vlasti u Beogradu prema odreðenom broju bosanskohercegovačkih lidera. Gratz dodaje da je on "razočaran", ne samo zbog ovoga postupka prema profesoru Ganiću, "već i činjenicom da Ilija Jurišić „čami" zaboravljen u beogradskom zatvoru, iako je činjenično stanje takvo da je taj čovjek apsolutno nevin, a da zbog toga nema adekvatnog odgovora u Sarajevu". Tvrdi kako bi zbog svega ovoga pitanje časti bilo povući novopostavljenog bh. veleposlanika u Beogradu Borišu Arnauta.

Amerikanci se slažu…
Organizator ovog predavanja Gordon Bardos, sa Harriman Instituta na Sveučilištu Columbia, u okviru kojeg se bave i slavenskim studijama te  dugogodišnjom analizom prilika na zapadnom Balkanu, za Deutsche Welle kaže da su Gratzova zapažanja aktualna jer se nadovezuju na druge poznate znanstvenike. Jedan od njih, koji je sudjelovao u diskusiji nakon Gratzove prezentacije o "elitocidu", profesor Elizar Barkan iz New Yorka, poznat je po tvrdnjama da se genocid ne završava aktima fizičke eliminacije i masovnih ubojstava, već da se on može nastaviti i u drugim oblicima, uključujući i postkonfliktne forme, kao što je "elitocid".
"U radu profesora Gratza je interesantno kako on sistematizira svoje istraživanje, objašnjavajući način na koji su intelektualci te ličnosti iz kulturnog i javnog života Bosne ii Hercegovine, uključujući i novinare, dovoðeni u poziciju da postanu žrtve tog elitocida… To pitanje obezglavljivanja lidera jedne nacije, zajednice i sl., jedno je od glavnih kojim se bavi i američka vojna doktrina, a primjera je doista puno," rekao je Bardos.

Pojava „ratnih elita"
Sa svoje strane dr. Gratz je zaključio kako sada u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, imamo situaciju pojave novih tzv. "ratnih elita"… One stare, zbog stepena zastrašivanja, zbog njihove eliminacije u sredinama u kojima su nekad živjele, i ako još žive negdje po Njemačkoj, Skandinaviji ili Americi, i ne pomišljaju da se vrate. Nažalost, kaže Gratz, u tome im "nove elite", koje sudjeluju u bh. vlasti, ne pomažu previše ili čak nikako, "pa je njihova revitalizacija gotovo nemoguća".
"Način na koji naše elite u BiH djeluju u zemlji i izvan zemlje i na koji se način njihov utjecaj na stanovništvo ograničava, isto tako pokazuje da mi još nismo ušli u fazu nekog stabilnog mira, već da upravo još uvijek imamo ‘repove rata’, koji se sada samo vodi drugačijim sredstvima nego što je to uništavanje ili rušenje," rekao je, izmeðu ostalog, Dennis Gratz za Deutsche Welle.
(www.dw-world.de)