Debata učenika Medrese

ImageNovi Pazar – Svjedoci smo sve većeg uticaja savremenog društva na mlaðu
populaciju, pa se često postavlja pitanje kakav je uticaj škole na mlade
u savremenom društvu? U organizaciji medrese Gazi Isa-beg u cetvrtak,18
.03.2010. organizovana je debata na tu temu. Debata se održala u
velikoj sali Mešihata. Učešće su uzeli učenici muške medrese, i učenice
medresa u Novom Pazaru i Rožajama.

Debata je započela učenjem Kur`ana, ašere je proučio učenik muške medrese Dženis Ejupi, nakon toga učenici su bili u mogućnosti iznijeti svoje argumentirane stavove, i rezultate anketa koje su vršili u drugim srednjim i osnovnim školama, a nakon toga je uslijedio najuzbudljiviji dio debate, replike. Učesnici su poseban naglasak stavili na to kakav odgoj danas škola pruža djetetu, napomenuvši hadis Poslanika s.a.w.s., u kome se kaže:  “ Nije od mog ummeta onaj ko nema samilosti prema djeci i starima i onaj ko ne poštuje učene.” Time su naglasili važnost poštovanja profesora, ali ujedno i poštovanja profesora prema učenicima. Ukazali su na važnost škole za dijete, jer ono tada stupa u javni život, i postavlja temelje svoje ličnosti.
Razlog organizovanja ove debate bio je i taj da se izaberu dva najbolja debatanta, iz muške i ženskih medresa, koji ce Sandžak predstavljati na debati koja ce se održati 30. marta u Tuzli, i na toj debati ce učestvovati više škola sa prostora Sandžaka i Bosne i Hercegovine. Učenici koji ce predstavljati Medresu Gazi Isa-beg su učenica Mihreta Fetahović III-b, i učenik Enes Kačapor II-a/2.
Debati su prisustvovali direktor Medrese Gazi Isa-beg, profesori, vaspitači, i naravno  ucenici medrese. Moderatori debate su bili profesori Amir Dautović, Maida Ujkanović i Zejnel Klimenta.
Završni govor je održao direktor Mustafa ef. Fetić, i napomenuo važnost ovakvih dogaðaja, i dobro koje su učesnici, a i prisutni izvukli iz ove debate.
Izvor: Medresa.net