Otvoren mekteb u Bukoviku – Prijepolje

ImageU Prijepolju, u brodarevskom selu Bukovik, danas je pored džamije
otvoren i mekteb, kojeg je sa svojom porodicom sagradio i uvakufio Nurko
Hodžić.

{gallery}Otvaranje-mekteba-Komaran-03.04.2010{/gallery}

Nurko je porijeklom iz Bukovika, a trenutno živi u Njemačkoj. Oženjen je. Nurko je osjetio potrebu učiniti trajno dobro koje će mu gomilati sevabe i poslije njegove smrti, shodno hadisu u kojem se kaže da kada čovjek umre, prestaju sve njegve funkcije i djela, osim troje, a to troje su: trajna sadaka, neka zgrada, džamija, most, vakuf, mekteb, džamiju ili bilo koji drugi hajrat od kojeg će se ljudi koristiti i poslije njegove smrti, zatim, znanje kojim je podučio nekoga, za koje će imati sevabe dok se drugi koriste tim zanjem i dijete odgojeno u islamu koje će se za njega moliti i poslije smrti.
Povodom otvaranja i uručivanja vakufname vakifu, prijepoljski Medžlis je priredio svečanost u bukovičkoj džamiji.
Izraz dobrodošlice Glavnom muftiji Muamer ef. Zukorliću ukazali su džematlije Bukovika dočekavši ga ispred džamije.
Nakon obavljenog podne-namaza svečanost je otpočela, a prisustvovali su Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ Prijepolje Samir ef. Tandir i Aref ef. Duraković te mnogobrojni imami i džematlije iz Prijepolja i šire.
Džamija je bila prepuna.
Hasan ef. Makić, imam u ovom džematu, obratio se na početku prisutnima. Poselamio je prisutnu delegaciju Islamske zajednice, sve imame džematlije te najavio učešće hora „Selsebil“ iz Priboja.
U svom govoru Hasan ef. je izrazio veliko zadovoljstvo zbog prisustva Glavnog muftije.
„Kada sam govorio o ovoj svečanosti i najavio dolazak Glavnog muftije, džematlije su se radovali tome ali u isto vrijeme pomalo sa nevjericom očekivali da li će zaista Glavni muftija doći. Jer, nažalost, prije pokušaja puča u Islamskoj zajednici, tadašnji predstavnici a današnji otpadnici i izdajnici, govorili su kako Glavni muftija ne želi da dolazi u Prijepolje što je bila velika laž. Zapravo stvar je u tome što oni nisu željeli da nam Muftija doðe. Evo ovaj današnji dolazak i svi njegovi prethodni mnogobrojni dolasci u Prijepolje govore da Glavni muftija želi doći u Prijepolje i da želi prisustvovati našim skupovima.“ – kazao je Hasan ef. izmeðu ostalog u svom govoru.
Hor „Selsebil“ iz Priboja je ovu svečanost uljepšao učenjem ilahija i kasida te kur'anskih i hadiskih citata.
Uz tekbire, Glavni muftija uručio je vakufnamu Nurku Hodžiću, nakon čega se vakif obratio džematlijama osvrnuvši se na kratak historijat vezan za ovaj mekteb. Naime vakif je naveo podatke u kojima stoji da je mekteb sagraðen još prije 200 godina i da je do dan danas renoviran tri puta.
Obzirom da je mekteb već bio oronuo i nije više bio siguran za upotrebu, prije par mjeseci, Nurko se obratio imamu Hasan ef. sa željom da sruši stari i sagradi novi mekteb. Za dva mjeseca sav posao je bio odraðen. Stari mekteb je srušen, sagraðen novi i u potunosti opremljen.
„Kada smo sve završili izazio sam želju da napravimo ovu svečanost, da pozovemo Glavnog muftiju, da mu uručim ključeve od mekteba i time predam ovaj vakuf Islamskoj zajednici.“ – kazao je Nurko.
Nakon vakifa obratio se Glavni muftija. On je u svom govoru istakao važnost trenutka otvaranja mekteba, tj. važnost uspostavljanja novih i obnavljanja starih hajrata koji su stub našega opstanka.
„Kao što se privatno u kućama radujemo kada nam se rodi dijete, takva radost za zajednicu se dešava kada se rodi novi hajrat. Zapravo, Allah dž.š. raðanjem djeteta obezbjeðuje opstanak ljudske vrste na Dunjaluku. Isto tako raðanjem i obnavljanjem hajrata obezbjeðuje da naša vrsta opstane u kulturnom, vjerskom, nacionalnom i svakom drugom pogledu. Jer sve što je stvoreno se troši. Tako se i čovjek troši, i oni stariji umiru a Allah dž.š. daje nove živote. Tako je i sa stubovima našeg opstanka. Oni se troše jer ih nagriza zub vremena, pa ih je potrebno obnavljati, ali i nove praviti i uvakufiti ih. Zato je ovo danas važan trenutak za vašu zajednicu ovdje naravno, ali i za cjeokupnu našu muslimansku, bošnjačku i širu zajednicu.“ – kazao je Glavni muftija na početku svog govora.
Nakon obraćanja Glavnog muftije dovu je proučio glavni imam Aref ef. Duraković, čime je završena svečanost. 

Salahudin Fetić
Islamskazajednica.org