Meðunarodni naučni skup: Islam i muslimani-izazovi i perspektive

ImageFakultet za islamske studije iz Novog Pazara organizovao je u petak i
subotu 16. i 17. aprila 2010. godine u Velikoj sali Mešihata Meðunarodni
naučni skup. Tema skupa na kojem su govorili eminentni stručnjaci iz
oblasti islamskih nauka bila je „Islam i muslimani-izazovi i
perspektive“. 

Oba dana održavanja naučnog skupa, Velika sala Mešihata bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, što nam govori da su vjernici iz Sandžaka željni i žedni ovakvih manifestacija i dogaðaja u kojima se veliča Allah dž.š., i na kojima se sa naučnog aspekta uz veliku količinu iznijetih činjenica razgovara o stanju muslimana na ovim prostorima.
Prvog dana na naučnom skupu su govorili dr.hafiz Metin Izeti, profesor na Državnom univerzitetu u Tetovu, dr.hafiz Ismail Bardi, profesor iz Skoplja i dr Šefik Kurdić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Oni su , svako iz svog ugla govorili o islamu i muslimanima na prostoru Balkana, ukazujući na probleme i na rješenja tih problema.
Drugog dana prisutnima su se obratili glavni muftija Islamske zajednice Muamer-ef. Zukorlić, mr. Ahmed Alibašić, predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i doc.dr.hafiz Almir Pramenković, dekan Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara.
U njihovim izlaganjima prisutni su mogli prepoznati nastavak analize stanja muslimana koju su započeli predavači prethodne večeri, ali je svaki autor i predavač dao svoj prepoznatljiv pečat i autentičnost svojem predavanju.
Opšti je utisak da je ovo bio jako uspješan i značajan Meðunarodni naučni skup, koji će prema riječima nadlježnih ljudi sa Fakulteta za islamske studije prerasti u tradicionalni skup koji će se održavati svake godine, a ne skriveno zadovoljstvo na licima prisutnih vjernika najbolja je motivacija da se sa ovakvim skupovima nastavi i u budućnosti.

{slide=Foto}

16.04.2010.

{gallery}medjunarodni-naucni-skup-fis-16-17.04.2010/16.04.2010{/gallery}

17.04.2010.

{gallery}medjunarodni-naucni-skup-fis-16-17.04.2010/17.04.2010{/gallery}

{/slide}

{slide=Video}{/slide}

Nermin Gicić