Delegacija Islamske zajednice i Bošnjačkog nacionalnog vijeća obilazi Dijasporu

ImageNakon obilaska Beča i Minhena delegacija Islamske zajednica i Bošnjačkog
nacionalnog vijeća danas je obišla muslimane Bošnjake u Frankfurtu. 

Nakon zajedničkog iftara u džematu „Gazi Isa-beg“ kojem je prisustvovalo mnogo Bošnjaka iz Frankfurta i okoline  prisutnima se obratio prof.dr. Mevlud Dudić, predsjednik BNV-a koji je prisutne informisao o onome što se u proteklom periodu dešavalo u Sandžaku, a vezano je za minule izbore za Nacionalno vijeće Bošnjaka na kojima je lista BKZ – Muftija Muamer ef. Zukorlić pobijedila, kao i nepravilnosti vezane za formiranje Vijeća praćeno bezakonjem od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava. 

{gallery}posjeta dijaspori, 15.08.2010{/gallery}

Dr. Dudić je naglasio da „Bošnjaci nikada neće odustati od slobode i ostvarivanja svojih ljudskih i vjerskih prava u Srbiji“ naglašavajući da je ta „borba“ mirnodopska, pacifistička, i u okvirima evropskih standarda i demokratije. On se zahvalio Bošnjacima u dijaspori na nesebičnoj pomoći koju pružaju Sandžaku i svim onim projektima koji su realizovani kroz instituciju Islamske zajednice, Internacionalnog Univerziteta i svega onoga što se planira učiniti kroz Bošnjačko nacionalno vijeće koje će raditi za dobro svih Bošnjaka, kako u Sandžaku tako i Dijaspori.
Nakon obraćanja dr. Dudića prisutnima se obratio muftija beogradsko-novosadski Resad ef. Plojović koji je ovu priliku iskoristio da vjernike podsjeti na neke aspekte i propise posta kao i da ih pozove da svojim novčanim sredstvima, zekatom i sadekatu-l-fitrom podrže projekte IZ-e, a posebno projekat otvaranja Vakufskih kuhinja u svim sandžačkim gradovima.
Sa ovim aktivnostima u Frankfurtu delegacija u sastavu dr. Mevlud Dudić, muftija Resad ef. Plojović i Sead ef. Sacirović, glavni i odgovorni urednik Glasa islama završava posjetu Sandžačkoj dijaspori.