Krst nad Sjenicom

Glas islama | Broj 195-196
| Analize | Autor: Sead Šaćirović

ImageMi nemamo ništa protiv krsta, ali se čudimo zašto se planira postavljati u gradovima u kojima muslimani čine apsolutnu većinu? Šta je svrha postavljanja krsta? Zašto baš u Sjenici?

Nije trebalo dugo vremena da proðe, a da se otkrije istina i suštinsko pitanje zbog čega su Rasimu smetali Mensur Gičević i Harun Hajradinović u sjeničkoj opštinskoj vlasti. Jasno je svakome da je „grijeh“ ove dvojice ljudi što nisu pristali na lopovluk, kraðu, korupciju i mito, a posebno kada su u pitanju minuli izbori za Nacionalno vijeće Bošnjaka, gdje su Sjeničaci dali punu podršku BKZ koju su podržali Mensur Gičevič i Harun Hajradinović. Ubjedljiva pobjeda BKZ u Sjenici, izmeðu ostalog, je ostvarena i zahvaljujući poštenju ova dva čovjeka koji nisu dozvolili mešetarenje sa posebnim biračkim spiskovima i stalnim biračkim sastavom u Sjenici, kakav je bio slučaj sa Novim Pazarom, Tutinom, Prijepoljem, gdje su rasimovci i suljovci pokrali sve što se ukrasti može.
E, tako veliki doprinos pobjedi BKZ Mensuru i Harunu nije mogao biti oprošten, pa su postali „žrtva“ koalicije Rasima i Sulja, pomognute još ponekim. Vječiti ministri su se nadali da će se održati neki novi izbori za nacionalne savjete, pa bi oni bez pomenute dvojice, naravno, pokrali Sjenicu i ostvarili pobjedu koju su tako požudno očekivali, ali „mačku o rep“, Nacionalno vijeće je formirano, izbora neće biti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava se, ne poštujući zakone, zavrzlo „k'o pile u kučinu“, a Mensur i Harun su postali junaci sjeničke čaršije i šire.
No, odosmo daleko. Šta se još dešava od kako nema ove dvojice da brane Sjenicu i Sjeničake. Naime, prije nekoliko dana, Opštinsko vijeće u Sjenici uputilo je prijedlog Skupštini opštine da donese odluku o postavljanju velikog krsta 8×5 metara na ulazu u Sjenicu od strane Nove Varoši, i to u mahali u kojoj muslimani Bošnjaci čine apsolutnu većinu. Tu bi se, kako saznajemo, na dva hektara trebala praviti crkva, groblje i još pratećih objekata.
Da se razumijemo, mi nemamo ništa protiv krsta, ali se čudimo zašto se planira postavljati u gradovima u kojima muslimani čine apsolutnu većinu? Šta je svrha postavljanja krsta? Zašto baš u Sjenici? Zar nije dovoljno što je Karaðorðe 1809. izvršio genocid nad sjeničkim Bošnjacima? Nije li dovoljno što je Sjenica opustošena i osiromašena, nego treba nasilno muslimane pod krst dovoditi? Sve se to dešava dok  Rasim i Suljo imaju vlast u Sjenici. Vidjet ćemo da li će odbornici dva ministra i ovoga puta glasati za nešto što je upereno protiv vjerskih osjećanja muslimana. Došlo se do one stare „da dokon pop i brda krsti“. Eto, u Sjenici odbornici krste puteve, pa i čitav grad. Da stvar bude još gora to čine oni koji nose muslimanska imena. Da su Mensur i Harun u vlasti ovaj prijedlog ne bi prošao sigurno, a ovako, bojimo se da ne bude kao sa Ustavom, te Zakonom o izjednačavanju partizana i četnika, sa Deklaracijom o Srebrenici i mnogim drugim pitanjima od vitalnog značaja za muslimane Bošnjake koja su upropaštena podaničkim odnosom dvojice srpskih ministara i njihovih poslanika iz redova Bošnjaka.
Ako postavljanje krsta u gradu u kojem muslimani čine većinu nije pokušaj pokrštavanja i asimailacije, te ugrožavanje vjerskih prava, šta je onda?
Neko će reći – ništa, mi to samo onako!