Pismo premijeru Mirku Cvetkoviću

ImageImajući u vidu činjenicu da je prof. dr. Mevlud Dudić, na prijedlog
Islamske zajednice, imenovan za člana Komisije od njenog osnivanja, te
da je svoje članstvo u Komisiji opravdao svojim radom i rezultatima na
polju promovisanja cjelokupnog projekta vjerske nastave, a posebno na
polju unapreðenja islamske vjeronauke, začuðujuće je i neprihvatljivo da
sa tog mjesta bude smijenjen bez saglasnosti Islamske zajednice.

PREDSJEDNIK VLADE R. SRBIJE
G-din Mirko Cvetković

Poštovani

Nezvanično smo saznali da je Vlada Republike Srbije, na svom zasjedanju dana 29.07.2010. godine, donijela odluku o razrješenju predsjednika i pojedinih članova Vladine komisije za vjeronauku i imenovanju novih, kojom prilikom je, bez znanja i konsultacije Islamske zajednice u Srbiji, razriješen prof. dr. Mevlud Dudić, član Komisije od njenog osnivanja, predstavnik Islamske zajednice.
Imajući u vidu činjenicu da je prof. dr. Mevlud Dudić, na prijedlog Islamske zajednice, imenovan za člana Komisije od njenog osnivanja, te da je svoje članstvo u Komisiji opravdao svojim radom i rezultatima na polju promovisanja cjelokupnog projekta vjerske nastave, a posebno na polju unapreðenja islamske vjeronauke, začuðujuće je i neprihvatljivo da sa tog mjesta bude smijenjen bez saglasnosti Islamske zajednice.
Vjerovatno Vam je poznato da je u posljednje tri godine Islamska zajednica izložena brutalnim napadima pojedinih ministara iz Vlade koju predvodite, a tih napada nije pošteðena ni vjeronauka. Naime, vjeroučitelji koji i po nekoliko godina rade u osnovnim i srednjim školama, koji ispunjavaju sve potrebne uslove, na prvom mjestu posjeduju visoku stručnu spremu, nezakonito se istjeruju iz škola, a zamjenjuju se drugim, uglavnom nekvalifikovanim, čiji rad šteti ugledu Islamske zajednice i projektu vjeronauke.
Posljednja nepromišljena odluka Vlade ide u prilog pogoršanju situacije i ugrožavanju islamske vjeronauke.
U tom smislu, od Vas očekujemo da pomenutu odluku, u dijelu koji se tiče Islamske zajednice, promijenite, to jest da u njenom sastavu bude zastupljena tradicionalna, legalna i legitimna Islamska zajednica, kojoj pripada većina muslimana koji žive u R. Srbiji, na prostoru Sandžačkog, Preševskog, te Beogradsko-novosadskog muftijstva.
Imenovanje Adema Zilkića na mjesto člana ove komisije zapravo potvrðuje da je smjena dr. Dudića tendenciozna, posebno što se desila ubrzo poslije njegovog izbora za predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Ovim gestom se potvrðuje da je prije tri godine vlast učestvovala u proizvoðenju parareligijske tvorevine na čelu sa Ademom Zilkićem.
U slučaju da se ne izmijeni, ova odluka će imati nesagledive posljedice na odnose izmeðu Islamske zajednice i Vlade, kao i na opštu stabilnost na području Sandžaka.

S poštovanjem.

Potpredsjednik Mešihata
Muftija Rešad ef. Plojović