Pismo vjerskim zajednicama

ImageU povodu saopštenja tzv. Komisije za vjeronauku od 25.08.2010. god., u
kojem je nevedeno ime predstavnika Vaše crkve, a u kojem se iznosi niz
optužbi i neistina na račun tradicionalne Islamske zajednice u Srbiji i
njenog predstavnika u Komisiji, prof. dr. Mevluda Dudića, gdje se
imenovani optužuje za blokiranje rada i neprisustvovanje, a Islamska
zajednica za nezainteresovanost za članstvo u Komisiji za vjeronauku,
želim Vas obavijestiti o sljedećem.

Prof. dr. Mevlud Dudić je član Komisije za vjeronauku od njenog osnivanja 2004. godine, a učestvovao je u pripremi i realizaciji projekta vjeronauke od 2001. godine.
Ono čime se može pohvaliti jeste konstruktivan rad i redovno prisustvo sjednicama Komisije, osim u rijetkim slučajevima spriječenosti, kada bi Islamska zajednica imenovala zamjenu i o tome obavijestila nadležne.
Istina je da je predstavnik Islamske zajednice dva puta demonstrativno napustio sjednice Komisije, a to je bilo zbog prisustva nelegalnih i nezakonitih samozvanih predstavnika muslimana i Islamske zajednice koji nisu članovi Komisije.
Prvi put u slučaju prisustva Mustafe Makića, čovjeka koji nema niti jednog dana redovnog školovanja, a drugi put u slučaju prisustva Mensura Zukorlića, koji je poznat po prodaji diploma Fakulteta orjentalistike u Prištini, što je predstavljalo uvredu i ruganje Islamskoj zajednici, muslimanima, a posebno islamskom obrazovanju, te nije moglo biti prihvaćeno sa naše strane, niti legalizovano našim prisustvom.
Netačna je tvrdnja da Islamska zajednica u Srbiji nije bila zainteresovana za članstvo u Komisiji za vjeronauku, te da nije dostavila prijedlog svog predstavnika. Istina je da od Islamske zajednice u Srbiji nije tražen prijedlog njenog člana, niti je obaviještena o namjeri razrješenja i imenovanja članova Komisije, već je sve uraðeno bez znanja i konsultacije Islamske zajednice u Srbiji.
Imajući u vidu da Ministarstvo vjera već tri godine aktivno učestvuje u pokušaju rušenja Islamske zajednice i kompromitaciji njenih čelnika, ne iznenaðuju nas stavovi njegovih predstavnika prema nama i našim predstavnicima u Komisiji.
Ono što nas iznenaðuje jeste spominjanje Vaših predstavnika, koji se navode kao potvrda iznijetim optužbama i klevetama Ministarstva vjera.
Tim povodom od Vas očekujemo da se izjasnite da li Vaša vjerska zajednica stoji iza iznijetih neistinitih optužbi i kleveta. tzv. Komisije za vjeronauku, kako bi smo shodno Vašem stavu definisali naše buduće odnose.

S poštovanjem.

 

Potpredsjednik Mešihata
Muftija Rešad ef. Plojović

Dostavljeno:                                                                                                  
– Srpskoj pravoslavnoj crkvi
– Rimokatoličkoj crkvi                                                                                          
– Jevrejskoj zajednici u Srbiji
– Evangeličkoj hrišćanskoj crkvi
– Reformatskoj hrišćanskoj crkvi
– Slovačkoj evangeličkoj crkvi
– Medijima