Održan mirni protest na Hadžetu

ImageMirni protest koji je juče zakazan za subotu 4.septembar u Proglasu
muslimanima koji su imami pročitali na hutbi održan je na Hadžetu uprkos
jakim snagama žandarmerije i policije koja je došla iz svih krajeva
Srbije.

Kao što je u Proglasu od petka najavljeno u subotu je održan Sveopšti Sabor Islamske zajednice koji je donio 7 zaključaka, a prvi od njih je „Otimanje Vakufa na Hadžetu, natopljenog krvlju šehida u genocidu 1945. godine, od strane lokalnog i beogradskog režima, predstavlja kulminaciju nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana“.

{gallery}sabor i protest ispred 04.08.2010{/gallery}

Nakon održavanja Sveopšteg Sabora ulema, imami, vjeroučitelji i ostali velikodostojnici Islamske zajednice su u ahmedijama i džubama krenuli da se priključe vjernicima koji su sa podne namaza došli na Hadžet.
Jake snage policije i žandarmerije su u dijelu Radničke ulice postavile kordone koji su spriječavali vjernike da doðu do vakufske parcele i prouče dovu. Došlo je do koškanja i guranja policije i vjernika na čijem su čelu bili imami, i samo odlučnim reagovanjem imama koji su uspjeli da obuzdaju vjernike izbjegnut je sukob.

Delegacija Islamske zajednice koju su sačinjavali muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović, predsjednika Sabora Islamske zajednice Hajro-ef. Tutić i predsjednik Odbora novopazarskog medžlisa Sead-ef. Šaćirović pregovarala je sa predstavnicima policije i gradske uprave. Pregovori su propali zbog neozbiljnosti predstavnika gradske uprave i nedostojnosti  funkcija koje nose, svih zaposlenih u gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem. 

Nakon pregovora delegacija Islamske zajednice se vratila i u cilju očuvanja mira u Sandžaku pozvala vjernike da se raziðu.

Vjernici su poslušali svoju ulemu i mirno se razišli sa Hadžeta, ali su kao akt upozorenja i demokratske borbe za očuvanje svojih prava blokirali prilaze gradu Novom Pazaru na tri punkta. Saobraćaj je bio blokiran negdje do 18 sati i 30 minuta.

Nermin Gicić | Islamskazajednica.org