20 godina Medrese

ImageOd 1990. godine rad Medrese „Gazi Isa-beg“ je obnovljen. Od tada ona je
iznjedrila 11 generacija ženske i 17 generacija muške Medrese. Medresu
Gazi Isa-beg je za ovih dvadeset godina od kada je obnovljen njen rad
upisalo ukupno 1.483 učenika. Od ovog broja do sada je diplomiralo 645
njih. Trenutno Medresu pohaða 378 učenika, 206 u muškoj medresi i 172.
djevojke u ženskim odjeljenjima u Novom Pazaru i Rožaju. 

U petak 17. septembra u Velikoj sali mešihata održana je Svečana akademija povodom Dana medrese Gazi Isa-beg i dvadeset godina od obnove rada ove, za muslimane Sandžaka najznačajnije obrazovno vaspitne institucije.
Svečanoj akademiji su pored uleme, profesora, vaspitača i učenika Medrese prisustvovali i muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović, dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir Pramenković, predsjednik udruženja uleme Bekir-ef. Makić, bivši direktor Medrese Nedžad-ef. Hasanović kao i sadašnji direktor mr. Mustafa-ef. Fetić.
Skup je učenjem ajeta iz Kur'ana Časnog otvorio Haris-ef. Hadžić, a nakon toga se prisutnima obratio direktor medrese Gazi Isa-beg mr. Mustafa-ef Fetić koji je pošto je  poselamio prisutne rekao:
„Dobro došli na ovaj veliki jubilej medrese Gazi Isa-beg. Mi smo danas radosni što možemo podijeliti ove trenutke radosti i ponosa sa svima vama. Danas je jubilej Medrese i obilježavamo dvadeset godina obnoviteljskog rada, ali današnji dan je važan takoðer jer obilježavamo početak nove školske godine. Medresa je u istorijskom smislu udarila temelj i trasirala put ka osvješćenju muslimana i očuvanju identiteta muslimana na ovim prostorima. Gledano kroz istorijsku prizmu Medresa kao institucija ima veliki značaj za razvoj muslimana u cijelome svijetu. Poslanik s.a.v.s prvo što je učinio nakon hidžre u Medinu jeste gradnja džamije, a ta je džamija bila ujedno i prva medresa. Tu praksu Poslanikovu s.a.v.s. nastavljaju dalje halife, islamski vladari čuvajući kontinuitet islamskog obrazovanja gradeći medrese i univerzitete. Vodeći se tom praksom Osmanlije su udarile temelj dvije obrazovno odgojne institucije, one u Sarajevu koju je utemeljio Gazi Husref-beg i ove u Novom pazaru čije je temelje udario Gazi Isa-beg. One predstavljaju dva bedema na ovim prostorima. Zahvaljujući radu ove dvije medrese Bošnjaci danas imaju Allahovo dž.š. svjetlo u svojim rukama.“
Prvi direktor Medrese prof.dr. Mevlud Dudić je zbog neodložnih poslova bio spriječen da prisustvuje Svečanoj akademiji ali je poslao dopis podrške profesorima, vaspitačima, učenicima i rukovodstvu Medrese, uz želje da nastave dalji uspješan rad.

{gallery}20 godina medrese gib, 17.09.2010{/gallery}

Nakon obraćanja direktora Medrese hor učenika medrese Gazi Isa-beg je proučio nekoliko ilahija, a zatim se prisutnima obratio muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović. Rešad efendija nije krio svoje uzbuðenje i zadovoljstvo što se obilježava ovako značajan jubilej, jer je on učenik prve generacije medresanata i pamti Medresu kada je imala samo jednu učionicu, i nevelik broj učenika. Uzbuðenje u glasu i zadovoljstvo da je proteklo dvadeset godina od obnove rada i ponos na postignute rezultate muftija Plojović nije krio, a u svojem obraćanju je izmeðu ostalog rekao:
„Zahvaljujući mudrosti, zahvaljujući znanju, zahvaljujući hrabrosti i povjerenju muslimana Bošnjaka tog vremena mi danas imamo mogućnost da uživamo u svemu onome što imamo na raspolaganju kada je u pitanju Medresa. Ja sam protiv toga da se zaboravi ono što je bilo prije. 1990-2010. je samo kontinuitet onoga što je počelo prije 500 godina, i zapravo ovaj jubilej je samo kontinuitet onoga što je bilo prije. Mi kao Islamska zajednica i kao muslimani se nikada nećemo odreći kontinuiteta prisustva islamskog obrazovanja na ovim prostorima, isto tako se nećemo odreći prisustva naše vjere na ovim prostorima. Svako onaj ko bi želio da nas muslimane, Islamsku zajednicu i obrazovanje u Islamskoj zajednici ograniči na hiljadu osamsto i neku, grdno se vara i to muslimani Bošnjaci nikada neće dozvoliti. Mi se ponosimo time da u ovoj državi Srbiji 500 godina imamo svoje obrazovanje koje nudimo svakome ko želi da iz njega izvuče korist. Šest stoljeća je naša vjera prisutna na ovim prostorima i tajna opstanka je u vrijednostima koje nosi islam i koje nudi obrazovanje koje se može naći u Medresi. Obrazovanje koje nudi Medresa utemeljeno je na pobožnosti i pokornosti Allahu dž.š. ali poštovanju ljudi i drugih vjerskih opredeljenja. Sve Medrese su izvor energije i svjetlo za gradove u kojima se nalaze. Mi pojedinačno kao ljudi, i grupno kao narod moramo dati sve od sebe da ova svjetla ostanu u službi naše vjere, u službi našeg naroda i u službi razvoja čitave regije i čitave države.“
Na kraju ove svečanosti predsjednik Udruženja uleme Bekir-ef. Makić proučio je dovu  za nastavak hairli rada medrese Gazi Isa-beg.

Nermin Gicić | Islamskazajednica.org