Pregovori oko BNV-a: Rješenje na pomolu, nastavak 2. decembra

ImageNosioci lista na junskim izborima za Bošnjačko nacionalno veće
saglasili su se da je neophodno obezbijediti normalno funkcionisanje te
institucije.

 

Sastank je održan na inicijativu ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i ambasadora OEBS-a u Beogradu Dimitrosa Kipreosa "u konstruktivnoj atmosferi".

Rok za uspostavljanje normalnog funkcionisanja BNV-a ističe početkom decembra, pa je jučer dogovoreno da se naredni sastanak održi 2. decembra.

Sastanak je trajao oko pet sati a održan je u Palati Srbija u Beogradu.

Prvi put za istim stolom našli su se muftija Muamer ef. Zukorlić, nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice, koja je na junskim izborima osvojila najviše – 17 od 35 mandata, Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste, koja je dobila 13 mandata, i Nazim Nokić, prvi na listi Bošnjačkog preporoda, koja je osvojila pet mandata.

BL, koju je podržala Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, i BP, koju je podržao i finansirao Rasim Ljajić, predsjednik Sandžačke demokratske, bojkotovale su u julu konstitutivnu sednicu BNV-a, koju je u Novom Pazaru sazvalo resorno ministarstvo.

Neposredno uoči te sjednice Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je izmijenilo Poslovnik o formiranju BNV-a, utvrdivši da je za konstituisanje BNV neophodna dvotrećinska većine od 35 vijećnika.

BKZ je odbacila takav poslovnik kao diskriminatorski, što je kasnije potvrdila i poverenik za ljudska prava Nevena Petrušić. BKZ je, uz podršku dvojice vijećnika sa liste BP, formirala BNV i izabrala rukovodeće organe.

BP tvrdi da dvojica vijećnika koja su podržala formiranje BNV-a nisu meðu prvih pet vijećnika sa njihove liste jer su podnijeli ostavke. Dvojica vijećnika, meðutim, argumentovano tvrde da su njihove ostavke falsifikovane.

Zukorlić: Iskorak u pravcu rešenja

Muftija Muamer ef. Zukorlić zato insistira na tumačenju Zakona o nacioanlnim savetima i sudskoj presudi oko ta dva mandata, što bi, kaže, doprinijelo da se postigne konačni dogovor oko funkcionisanja BNV-a.

On je kazao da su pregovori bili naporni i dugi, ali da predstavljaju "iskorak u pravcu rešenja otvorenih pitanja".

"Glavna prepreka brzom rješavanju tih problema je pitanje tumačenja člana 98 Zakona o nacionalnim savjetima i pitanje navodnih ostavki dvojice vijećnika Bošnjačkog preporoda za koje postoji osnovana sumnja da su falsifikovani", kazao je Muftija i dodao da je za nove dogovore o harmoničnom funkcionisanju BNV-a neophodno „rasvijetliti tu sumnju“.

Nacionalno pomirenje Bošnjaka

Muftija smatra i da nije neophodno da predstavnici sve tri liste učestvuju u formiranju budućeg BNV-a jer, kako kaže, u tom slučaju izbori gube smisao.

On je rekao da je za BKZ to prihvatljivo samo ukoliko se pokaže volja za "svojevrsno nacionalno pomirenje bošnjačkog naroda", što bi obuhvatilo objedinjavanje Islamske zajednice i akreditaciju Internacionalog univerziteta, koji, uz Nacionalno veće, predstavlja tri stuba stabilnosti Sandžaka, a to znači i tog dela Srbij.

Izvor: Tanjug