Veče Kur'ana povodom hidžretske 1432. godine

ImageU organizaciji Škole Kur'ana Časnog, a pod pokroviteljstvom Mešihata
Islamsske zajednice u Srbiji, večeras je sa jacije namaza u Hadži
Mehovoj džamiji održano je Veče Kur'ana. Povod za održavanje ove
veličanstvene večeri je obilježavanje nove 1432. hidžretske godine.

Ovom dogaðaju prisustvovala je i delegacija Islamske zajednice na čelu sa izaslanikom Glavnog muftije, muftijom beogradsko-novosadskim Rešadom-ef. Plojovićem. Pored efendije Plojovića delegaciju su sačinjavali pomoćnik Glavnog muftije Nedžad-ef. Hasanović, direktor Medrese mr. Mustafa-ef. Fetić, dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir-ef. Pramenković, predsjednik Udruženja uleme Bekir-ef. Makić i glavni imam novopazarskog Medžlisa mr. Senad-ef. Halitović. Organizator i voditelj programa bio je hafiz Irfan-ef. Malić.

{gallery}vece kurana, hidzret, 07.12.2010{/gallery}

Hadži Mehova džamija je bila prepuna vjernika, željnih da čuju ajete iz Kurana’ Časnog koje su svojim milozvučnim glasovima ukrašavali musafiri iz Bosne i Hercegovine. Musafiri ove večeri su bili vrsni učači Kur'ana koji su osvajali brojne nagrade na raznim takmičenjima, anjihova imena su: Sejid Strika, Hasan Jašarević, Abdul-Aziz Drkić, Jusuf Kadrić, Hamza Lavić i Mubin Neimarlija.

U programu koji je trajao oko sahat vremena ovih šestorica mladića su napojili srca vjernika ajetima, kao i učenjem, tekbira, salevata i ilahija.

Na kraju se prisutnima obrati muftija Rešad-ef. Plojović koji je istakao značaj Hidžre i pouke koje muslimani današnjice trebaju uzeti iz tog dogaðaja, a dovu Allahu dž.š. da blagoslovi ovaj veličanstveni i hairli skup proučio je Senad-ef. Halitović.

Nermin Gicić, Islamskazajednica.org