O čemu razmišlja Ministar bez portfelja

| Glas islama | Broj 205 | Iz mog beogradskog ugla | Ana Mileusnić |
ImageSada i Bošnjaci definitivno znaju da od Sulje ne treba da očekuju baš ništa. Čovek koji je predsednik SDA, koji se devedesetih zalagao za specijalni status Sandžaka, sada priča o serijama i mašta da upozna Šeherezadu. Alal vera!

Mesec decembar će u Beogradu ostati upamćen ne samo po problemima, već i jednom lepom dogaðaju. Naime, mislim na dolazak u prestonicu zvezda turske serije „1001 noć“, Berguzar Korel i Halida Ergenča, čuvenih Šeherezade i Onura. Armija fanova ih je dočekala, svi su bili ushićeni, sve u svemu, poseta je bila, što bi se žargonski reklo, „bingo“.

Meðutim, ono što je takoðe interesantno jeste da smo napokon saznali čime se bavi i o čemu razmišlja ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin. Ako je neko pomislio da su to problemi Bošnjaka, e taj se grdno prevario.

Beogradski mediji su objavili na naslovnicama kako se ministar raduje dolasku turskog glumačkog para i kako je ushićen zbog toga. Ugljanin je izrazio i želju da ih upozna, a pogotovo Šeherezadu, jer redovno prati seriju i upućen je u radnju!

Lepo, bogami, umesto da bude upućen u bošnjačke probleme i da se njima već jednom ozbiljno pozabavi, on je upućen u radnju turske serije!
Na njegovu žalost, zbog „previše sastanaka“ nije uspeo da se sastane sa njima, ali je rekao da smatra kako je njihov dolazak važan jer će uticati na bolju saradnju Srbije i Turske (?!), a samim tim i na odnose bošnjačkog i srpskog naroda?!

Svi koji su pročitali Suljine konstatacije ostali su bez teksta.

Pod jedan, Srbija i Turska imaju veoma dobre odnose i lepo je što su turske glumačke zvezde posetile Beograd i obradovale veliki broj njihovih fanova, ali kakve to veze ima sa odnosom i saradnjom dve države?

 Daću sebi slobodu da odgovorim: Ama baš nikakve!

Veća nebuloza od ove pod jedan je ona konstatacija o boljim odnosima Bošnjaka i Srba. Berguzar Korel i Halid Ergenč su turski glumci, a ne bošnjački, tako da ostaje nejasno šta je „ingeniozni“ ministar hteo da kaže.

Mada to nije toliko bitno koliko naše saznanje čime se on kao ministar bavi – gleda serije i to mu je izgleda osnovni posao!

Tako sada i Bošnjaci definitivno znaju da od Sulje ne treba da očekuju baš ništa. Čovek koji je predsednik SDA, koji se devedesetih zalagao za specijalni status Sandžaka, sada priča o serijama i mašta da upozna Šeherezadu. Alal vera!

Što se tiče Ljajića, on se nije preterano izletao i komentarisao posetu turskih glumaca. Imao je puno obaveza i nije stigao da se sastane sa njima, a preko svoje službe za informisanje je izrazio žaljenje. Doduše, ruku na srce, nije davao nikakve druge izjave niti konstatacije kao njegov kolega Suljo.

Šta reći na sve ovo osim da je tužno, ma pretužno, to što bošnjački Rahman Morina, tj Sulejman Ugljanin, sedi i dalje u Beogradu, ministruje, prima ministarsku platu, dok Bošnjaci na Sandžaku jedva sastavljaju kraj sa krajem. Što bi narod rekao: „Mlati praznu slamu“, umesto da se bori za prava svog naroda, zbog čega je i poslat u Beograd.

Mada, fino društvo se okupilo u glavnom gradu: Rasim Ljajić, koji se u poslednje vreme uglavnom bavi svojom novom partijom; Suljo Ugljanin, koji gleda serije; a ne treba zaboraviti ni muftiju srbijanskog Muhameda Jusufspahića, koji prati rijaliti šou „Farma“. 

Sve te sporedne stvari su bitne, a prava Bošnjaka? Ona su se, izgleda, utopila u moru nevažnih stvari.