Slučaj Šaćirović: Miloševićevi nasljednici i Tadićevi poslušnici proganjaju sandžačke prvake

Image

Predstavništvo Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama sa sjedištem u New Yorku najoštrije osuðuje Tužilaštvo i Policiju Republike Srbije preko kojih režim priprema proces protiv Seada Šaćirovića, predsjednika Izvršnog vijeća Sandžaka i predsjednika IO Bošnjačke demokratske zajednice.

I ovim političkim motiviranim činom, aktuelno rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Borisom Tadićem, pokazuje da su još uvijek na čvrstim stajalištima Miloševićeve genocidne politike, te da su im trn u oku pripadnici bošnjačkog nacionalog korpusa u Sandžaku a posebno čelnici sadžačkih institucija. Dakako i ovaj politički motivirani proces protiv Šaćirovića podsjeća na vrijeme genocida, agresiju na BiH i Bošnjake, kada su bez ikakvog povoda hapsili, prebijali i zatvarali sandžačke prvake.
Istovremeno osuðujemo poslušnike i samozvane poltičke i NVO predstavnike iz Sandžaka koji su zarad šaku srpskih dinara spremni odraditi najprljavije poslove za vladajući režim u Srbiji a na štetu bošnjačkog naroda.

Zar nije čudno da se nakon dvije godine pokreće proces sa navodnim elemenatima krivične odgovornosti Seada Šaćirovića u vezi sa dogaðajima na „Vakufu Mearif“ na Hadžetu koji je istinski i pravno-imovinski vakuf Mešhata Islamske zajednice u Sandžaku. Samim činom pokretanja postupka nakon dvije godine od tog dogaðaja više govori uticaju spomenutih političkih faktora koji misle da im ovakvi slučajevi mogu donijeti koji politički poen. Dok s druge strane očita je nesposobnost srbijanskog Tužilaštva da se već više od dvije decenije ne može oduprijeti uticaja političkog faktora ali i pritisaka režima i njegovih poslušnika koji su danas oličeni u Tadiću i poslušničkom ešalonu Ljajić, Ugljanin i Aida Æorava.

Zahtjevamo od Tužilaštva Srbije da konačno prestane da robuje bolesnim političkim umovima i konačno počne da se ponaša u skladu zakona i pravnih normi. Takoðer, mi ćemo sve učiniti da obavijestimo i upoznamo relevantne političke i meðunarodne faktore u Americi kao i njihovu javnost o nepravdi i političkim progonima koji se vrše nad Bošnjacima Sandžaka, kaže se u saopćenju Predstavništva Sandžaka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bošnjaci.Net