Američki sudija posjetio IUNP i BNV

Image

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samir Tandir i predsjednik
Izvršnog odbora BNV-a Jahja Fehratović primili su danas u prostorijama
Vijeća poznatog stručnjaka iz oblasti prava i sudiju Višeg suda Sulivan
regije u državi New York gospodina Franka Labudu.

Domaćini su upoznali gosta o aktivnostima BNV-a u proteklom periodu, te aktuelnim problemima sa kojima se Vijeće susreće.
Gospodin Labuda je izrazi veliko interesiranje za stanje BNV-a te spremnost da svojim iskustvom i znanjem pomogne u rješavanju problema osporavanja rada BNV-a od strane države Srbije.

On je domaćinima predočio pojedine slučajeve iz prakse Američkog sudstva, te dao niz konstruktivnih prijedloga koji će pomoći BNV-u da pospješi rad Vijeća i riješi navedene probleme.

 

AMERIČKI STRUČNJAK ZA PRAVO ODRŽAO PREDAVANJE NA IUNP

Image

Povodom obilježavanja desetogodišnjice Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, danas je rektor ovog univerziteta prof. dr. Mevlud Dudić u prostorijama rektorata primio delegaciju iz New Yorka predvoðenu Frankom Labudom poznatim stručnjakom iz oblasti prava – sudijom Višeg suda Sulivan regije u državi New York. U srdačnom razgovoru dogovorena je saradnja Internacionalnog univerziteta i institucija koje gospodin Labuda predstavlja a u planu je i posjeta studenata državi New York.

„Gospodin Labuda iza sebe ima preko trideset godina iskustva i obišao je mnoge evropske države govoreći o ljudskim pravima i sa ponosom ističem da je na naš poziv došao da obiðe naš Univerzitet i da održi predavanja našim studentima.“ – rekao je rektor Dudić.

Gospodin Labuda nije krio zadovoljstvo posjetom i zahvalio se na srdačnom gostoprimstvu i istakao je da mu je čast da bude na Internacionalnom univerzitetu u danima kada se obilježava desetogodišnjica ove visokoškolske ustanove.

„Ja sam ovdje da održim predavanje studentima o tome kako američko zakonodovstvo štiti ljudska prava svojih graðana, ali sam takoðer ovdje i da naučim nešto novo od vaših studenata o vašoj bogatoj istoriji. Drago mi je što sam iz New Yorka došao u Sandžak jer veliki broj ljudi iz ove regije živi i radi u New Yorku. Za mene je dolazak u Sandžak povratak kući u odnosu na sredinu u kojoj živim.“ – rekao je gospodin Labuda.

Nakon susreta sa Rektorom gospodin Labuda je održao predavanje studentima i profesorima Pravnog fakulteta a tema njegovog predavanja je bila Anglo-saksonsko pravo u Americi.

Gospodin Labuda će biti gost Sandžaka i Internacionalnog univerziteta narednih pet dana i održat će niz predavanja iz oblasti ljudskih prava.

 

BNV.rs, Uninp.edu.rs