Muftija Zukorlić: “Reis Cerić je bošnjački nacionalni resurs”

Image

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da se neće kandidovati za novog reisa Islamske zajednice u BiH. "Ne vidim sebe kao kandidata, naravno, sve dok traje kandidatura ne treba isključiti ni tu mogućnost iako su jako male šanse da bi se ja odlučio na takav korak zbog razloga koje sam ranije spominjao ili nisam spominjao", rekao je Zukorlić gostujući na lokalnoj TV Sandžak. 

On je potvrdio da će se odmah poslije ramazana u IZ u Srbiji održati redovni izbori.
Muftija Zukorlić je naglasio da, pored vjerskog, sa brojem glasova kao kandidata za predsjednika Srbije, u narednih pet godina ima i najveći izborni legitimitet od svih Bošnjaka.

Zukorlić je za odlazećeg reisa IZ-a u BiH Mustafu Cerića rekao da je "bošnjački nacionalni resurs".

"Mi Bošnjaci vrednujemo ljude kada nam odu, nemamo dovoljno kapaciteta da ih vrednujemo kada su nam dostupni. Mislim da će IZ, odlaskom reisa Cerića, osjetiti veliku prazninu, ali isto tako mislim da sada IZ-u treba jedna praznina, jer on je dvije decenije obilježio voðenje IZ-om u najburnijem, najtežeme vremenu", ocijenio je

Zukorlić i dodao da se, kako je rekao, reis Cerić odupro organizovanom linčovanju antibošnjačkih medija podržanih od "bajagi intelektualaca" iz redova IZ-a i onih koji primaju platu u Rijasetu.

"Sve je on to tako dostojanstveno izdržao i ja mu se divim što ovako dostojanstveno odlazi. Ovim se završava samo prvo poluvrijeme njegove misije unutar bošnjačkog naroda. Sljedeća godina će biti obilježena nastupom reisa Cerića na sceni nacionalnog buðenja institucionalnog djelovanja Bošnjaka, jer je on sada resurs koji ima nacionalni značaj i koji više vrijedi nego rudnici, nego neka historijska blaga, jer on predstavlja hodajuću instituciju", ustvrdio je Zukorlić i dodao da, "niti jedan narod neće imati boljeg diplomatu nego što će Bošnjaci imati u reisu Ceriću, jer je „rijedak čovjek koji ima otvorena vrata u Washingtonu, Teheranu, Jeddi, Briselu, Ankari".

On je, povodom izbora za reisa IZ-a BiH rekao da su na dobrom putu da se IZ zaštiti od političkih i stranačkih utjecaja i da očekuje da se najuticajniji faktori dogovore o kandidatu.

"Mi ćemo biti dio tog dogovora, nećemo nastupati samostalno", poručio je Zukorlić. 

Izvor: ANADOLIJA