Filipović u Rožajama: Promocija “Fenomen Muftija”

Image

Nakon uspješne promocije knjige “Fenomen Muftija” u Novom Pazaru, sinoć je upriličena promocija i u Rožaju, u Velikoj sali Doma kulture. Specijalni gost i glavni promoter bio je autor, Akademik Muhamed Filipovi.

Nakon uspješne promocije knjige akademika Muhameda Filipovića „Fenomen Muftija“ u Novom Pazaru sinoć je održana promocija i u Rožajam u velikoj sali Doma kulture. Na samom početku promociju je otvorio predsjednik Bošnjačke Kulturne Zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač. Urednik prvog izdanja knjige Jahja Fehratovićkazao je da mu je posebna čast kada jedan od najvećih učenjaka napiše knjigu o heroju Sandžaka muftiji Muameru ef. Zukorliću, nakon toga pročitana je bogata biografija muftije Zukorlića a potom i biografija akademika Filipovića. Akademik Filipović je istakao da je Bošnjački narod bio izložen svim vrstama progona do masovnih istrebljivanja i da su Bošnjacima poricali svojstvo naroda.

”Mi smo smatrani klijentima srpskim i crnogorskim, koji će moći živjeti utoliko u koliko budu poslušni i budu izvršavali ono što im se naredjuje” – kazao je Filipović.

On je kazao da je borba za priznavanje Bošnjakatrajala je 20 godina i da je bila veoma teška, i da Bošnjaci trebaju čuvati ono što su njihovi preci čuvali preko petstotina godina. Akademik Filipović je kazao da je nakon praćenja Muftinog rada zaključio da je on pravi čovjek koji će pokazati kako moramo da ostvarimo svoje ciljeve.

”Prateći njegov rad konstatirao da je on zaista izgradio jednu metodologiju i jednu strategiju poilitičke borbe, gdje se on ne suočava u politici jer je politika polje lopovluka“ – istakao je akademik Filipović.

Govoreći o izuzetnim zaslugama muftije Zukorlića akademik Filipović je kazao da ono što muftija radi da je to realni progres od Univerziteta , Akademije nauka , BKZ-a i da su institucije najvažnije za jedan narod.

”Zbog toga sam ja odlučio da napišem ovu knjigu da upozorim na njega, da kažem da muftiju treba upoznati a zatim podržati. Ja ne vidim u ovom momentu ličnost koja bi bila njemu ravna. Muftija ima još jedno dobro svojstvo, on ima radoznali um, on voli i želi da sazna, on uči on se ispravlja i to daje nade” rekao je Filipović.

Nakon održane promocije akademik Filipović je potpisivao knjigu gradjanima koji su prisustvovali promociji i poručio da da pročitaju ovu knjigu koju je, kako je kazao, napisao iz najdubljeg uvjerenja i da je to muftija zaslužio. Promocija knjige “Fenomen Muftija” održaće se večeras u Tutinu, u Maloj sali Doma kulture, sa početkom u 19 h. Glavni promoter će biti autor knjige, Akademik Muhamed Filipović.

A. Šabotić (Sandzak.TV)