Odgovor rektora Mevluda Dudića islamofobu Darku Tanaskoviću

Obzirom, da Večernje novosti nisu htjele objaviti demantij rektora IUNP prof. dr. Mevluda Dudića i nisu ispoštovale zakonsku obavezu, prinuðeni smo da na ovaj način obavijestimo javnost i o neistinama koje srpski filolog i Darko Tanasković uptio na račun Univerziteta i rektora Dudića.

Glavnom i odgovornom uredniku večernjih novosti

Poštovani, u Vašim novinama od 11. 02. 2013. god. u rubrici “Lični stav” na strani 6. objavljen je tekst Darka Tanaskovića “Ahmedija, keče i leptir-mašna” u kome osobno vrijeða mene i instituciju na čijem sam čelu, čime nam je nanijeta velika šteta, zato zahtijevam da objavite ovaj demantij.

KAD SAMOZVANI ISLAMOLOG BISTRI PAMET

Filolog Darko Tanasković, koji se svim silama upinje da bude i nešto više od toga, iz dana u dan gubi niti zdravog razuma i u napadima delirijumskog bjesnila razulareno napada sve oko sebe ne bi li skrenuo pozornost na svoju visokoprofilnu pamet. No, jedino u čemu uspijeva jeste da na dnu strane nekih dnevnih novina dobije par stupaca prostora kako bi iznio gnusne neistine i pokušao napakostiti svojim sugraðanima druge vjere i nacije. Ovaj čuveni filolog, koji pretendira da bude i islamolog i orijentalista, nikako da shvati da je ratnohuškačko vrijeme prošlost i da srbijansko društvo sve više postaje svjesno da otrovne strijele odapete od Tanaskovića i njemu sličnih prema njihovim komšijama drugih vjera i nacionalnosti ne mogu donijeti ništa dobro, pa ni ova posljednja puna mržnje, netrpeljivosti, uvreda i laži na račun Bošnjaka i Albanaca i njihovih velikodostojnika.

Zašto Tanaskoviću smeta Svjetski bošnjački kongres i njegov predsjednik akademik prof. dr. Mustafa Cerić i moja malenkost, odnosno Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru? Otkud jednom filologu pravo da se upusti u tumačenja odnosa dvaju susjednih bratskih naroda i tom prilikom iskazuje otvorenu mržnju prema njihovoj vjeri, kulturi, tradiciji i običajima? Zar filologija nije humanistička nauka i zar filolozi ne trebaju da tumače razne jezikoslovne interakcije pismena i gramatičkih sistema umjesto što otvoreno prizivaju kamu da onog što pored „a“ češće izgovara „elif“ i umjesto „Pomoz Bog!“ raðe kaže „Nek je na tebe Božiji mir!“ primora da izgubi i onu krhku nit povjerenja prema svojim komšijama koja od devedesetih godina dvadesetog vijeka nikako da zatvori krvavi krater kojim je iskidana.

Upravo zbog zatvaranja tog kratera i povraćanja meðusobnog povjerenja i meðupoštivanja susjednih naroda mi smo napravili Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, na kome mogu podjednako slobodno i ravnopravno koegzistirati i fes/ahmedija, i šajkača, i ćulah/keče, i šešir, pa čak i jevrejska kipa i svaka druga kapa na svijetu koja je simbol drugog i drugačijeg, što izgleda nije po volji Tanaskoviću i njemu sličnima. Mi vjerujemo da je naš koncept recept za budućnost, a Tanasković je već stvar prošlosti pa mu preporučujemo da tamo i ostane, jer će, ubijeðeni smo, tako mnogo više dobra donijeti svom narodu koji će ga se u tom slučaju, kroz neko vrijeme, sjećati kao značajnog filologa. Imajući u vidu duh našeg Internacionalnog univerziteta, neću bježati da u tom slučaju u ime ove institucije i ja lično odam priznanje tom respektnom srpskom filologu, kao što sam uvijek cijenio svakog značajnog čovjeka ma kom narodu, vjeri i naciji pripadao. Meðutim, sve dok umni filolog i njemu slični nastave bistriti pamet i u novinskim stupcima iskazivati otvorenu mržnju prema svojim komšijama drugih vjera i nacija, na žalost ne može biti dobro nikom na Balkanu.

rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru

prof. dr. Mevlud Dudić

Vidi više:

Tanasković u bjesnilu zbog aktivnosti Svjetskog bošnjačkog kongresa

Izvor: UNINP.edu.rs