Maturalni dan

Sarajevo, 12. juni 2013. (MINA) – Tradicionalna manifestacija
« Maturalni dan », učenika završnih razreda medresa i Prve bošnjačke
gimnazije iz Sarajeva, održana je danas u auli Fakulteta islamskih nauka
u Sarajevu. Svečanosti je prisustvovalo 234 maturanta i maturantice.

Programu manifestacije prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske
zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.On je tom prilikom dodijelio
nagrade najboljim učenicima i učenicama obrazovnih ustanova Islamske
zajednice u BiH.

Na početku je dobrodišlicu prisutnim zaželio dekan Fakulteta islamskih nauka dr. Ismet Bušatlić.

On je maturantima i maturanticama čestitao na uspješno preðenom jednom dijelu životnog puta u obrazovanju. Izrazio je nadu da će na temelju svoga dosadašnjeg uspješnog rada i iskustava znati biratri gdje će dalje i kako odabrati najbolji fakultet, a meðu tim fakultetima birati i Fakultet islamskih nauka.

Nakon obraćanja dekana dr. Bušatlića, pozdravnu riječ je uputio rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta dr. Amir Karić.

-Dragi maturanti i maturantice,

Dobro došli na « Maturalni dan », svečanost koju prireðuje Rijaset IZ u BIH u vašu čast, vas koji ste ostvarili najbolje rezultate tokom školovanja.Ovo je mubarek dan za cijelu Islamsku zajednicu.Zato će reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, osobno uručiti odlikovanja najuspješnijim meðu vama, tj. « učinicima i učenicama generacije. »

U ovakvim trenucima riječi nas obično iznevjere kada želimo iskazati puninu svojih osjećaja.Zato mi dozvolite da samo čestitam u ovom trenutku u kojem s radošću svjedočimo da ste uspješno završili svoje srednješkolsko obrazovanje.

Čestitam i direktorima i njihovim pomočnicima, svim profesorima, koji danonoćno bdiju za dobrobit svojih učenika, ulažući ogroman napor da im pruže najbolje u odgoju i obrazovanju.Hvala vam što ste izveli još jednu generaciju koja će pronositi poruku dobra.

Posebno čestitam odgojateljicama, odgajateljima, razrednicima i razrednicama ove generacije.

Maturantice i maturanti,

Pomažite se u dobročinstvu i bogobojaznosti.Budite radost vašim majkama, očevima i svima koji su pomogli da budete danas ovdje.

Budite uvijek oslonac vašim medresama, svojoj Prvoj bošnjačkoj gimnaziji i vašoj Islamskoj zajednici i budite ispunjena nada našem narodu i domovini.

Spajajte i povezujte ljude, liječite rane ljudske duše.Budite istrajni u vašoj misiji.Nemojte posustajati niti očekivati brze rezultate.

Naša je obaveza istrajnošću i molitvom tragati za uspjehom, a on dolazi samo milošću Božijom,rekao je izmeðu ostalog u obraćanju dr. Amir Karić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta.

U ime učenika generacije obratio se Amar Tabučić, učenik generacije Behram begove medrese iz Tuzle.

Iz obraćanja Reisu-l-uleme

Na početku obraćanje, Reisu-l-ulema je sve prisutne srdačno poselamio i zaželio im dobrodošlicu na svečanost « Maturalni dan ».

Potom je Reisu-l-ulema podsjetio na prvi emer koji je dragi Bog uputio ljudima prije nego što im je naredio da obavljaju molitvu, daju milostinju i vrše druge obrede, a to je bio emer, naredba « da učimo ».

Podsjetio je i na hadis Božijeg poslanika da tražimo nauku pa makar i u Kini. Potom je Reisu-l-ulema rekao :

– Danas ste ovdje vi koji ste prešli ovaj put vašeg srednješkolskog školovanja i koji ste polučili najbolje rezultate. Želim u svoje i u ime Islamske zajednice da vam čestitam na trudu koji ste pokazali, zalaganju i rezultatima.

Nadam se da ćete ulaskom u visokoškolske ustanove, kao i do sada, marljivo i odgovorno raditi na sticanju znanja.

Zamolio bih vas prije svega da živite svoju vjeru, da ona bude ta koja će napuniti vaša srca i da vaši postupci, kada god ih budete mjerili šta je istina, da uvijek upitate svoje srce kako ćete postupiti. A pred vama će, naravno, biti puno izazova i vi ćete morati na te izazove odgovarati.

Savjetujem vas da uvijek ispred sebe imate svoj narod. Narod koji se borio kroz sve ove vijekove da opstane i ostane na ovom tlu. Naši preci su dobro razumjeli prvi emer, pa su nam osnovali škole, mektebe i fakultete kako bismo mogli sticati znanje i kako bi se mogli poslužiti kada nam bude teško.

Zbog toga dragi maturanti i matutrantice, volite svoj narod. Naš narod ima jako mnogo vrlina i te vrline su dio nas. Isto tako naš narod ima bolesti i vi ćete biti oni koji treba da ih liječite, trebate biti dobri ljekari.

I na kraju ono na šta vam želim ukazati je naša domovina.Domovinu moramo braniti i štiti.O njoj moramo u svakom trenutku razmišljati i nastojati da je ne odvoje od nas, da je ne ukradu, da budemo pravi, čvrsti i iskreni borci za nju i vojnici koji se neće dati pokoriti.

Ja sam ubjeðen da će naše medrese i naša Bošnjačka gimnazija i fakulteti koje imamo u okviru Islamske zajednice, kao svi drugi fakulteti, srednje i osnovne škole u BiH, biti branici naše domovine, našega naroda i iz njih će izlaziti snažna vjera, rekao je izmneðu ostalog resiu-l-ulema Husein ef. Kavazović i u to ime čestitao svima i zamolio dragog Boga da im olakša breme koje će ponijeti, da budu radost našem narodu i da ga usmjere i povedu pravim putrem.

Potom je Reisu-l-ulema uručio diplôme i medalje učenicima i učenicama generacije.

Učenici i učenice generacije se :

Red. br.

Medresa

Ime i prezime

 1.

Elči Ibrahim-pašina medresa

1. Kasapović (Fadil i Fatima) Halid

2. Mehić (Hašim i Sadeta) hfz. Berina

 2.

Behram-begova medresa

1. Tabučić (Alsad i Nihada) Amar

2. Sinanović (Fahrudin i Remzija) Fatima

 3.

Gazi Husrev-begova medresa

1. Muratović (Jakub i Edina) Hikmet

2. Ramović (Vejsil i Meliha) Aiša

 4.

Medresa „Džemaludin Čaušević“

1. Nadarević (Osman i Fikreta) Ali

2. Kauković (Enes i Senija) Amela

 5.

Karaðoz-begova medresa

1. Jarić (Edin i Azemina) Zaim

2. Krvavac (Šemsudin i Emina) Zekija

 6.

Medresa „Osman ef. Redžović“

1. Podojak (Sejad i Hafiza) hfz. Abdussamed

2. Mahmutović (Edin i Ehlimana) Hatidža

 7.

Medresa „Gazi Isa-beg“

1. Škrijelj (Samir i Almira) Hamza

2. Medović (Harun i Safeta) Muamera

 8.

Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića

1. Ahmić (Sifet i Safa) hfz. Haris

 

 9.

Prva bošnjačka gimnazija

1. Osmandžiković (Zemir i Sabina) Emina

2. Bevrnja (Tarik i Azra) Mustafa

Na kraju svečanosti dovu je proučio prof. Dženan Handžić, direktor Medrese « Osman ef. Redžović ».

Današnjoj svečanosti nisu prisustvovali maturanti Islamske gimanazije iz Zagreba jer su danas imali polaganje državnih ispita u Zagrebu.

{gallery}maturalni dan 2013{/gallery}