Čestitka Glavnom muftiji od Bošnjaka iz Amerike

Image

Poštovani Muftija, 

Es-selamu alejkum!
 
Pune je dvije decenije od kako ste sa najbližim saradnicma preuzeli
veliki emanet našeg naroda da formirate Mešihat Islamske zajednice u
Sandžaku. Svjedoci smo da su na tom putu bile razne prepreke; kako od
strane spoljnog faktora – neprijatelja našeg naroda, tako i od onog
unutrašnjeg koji nisu najbolje shvatili šta znači imati svoju Islamsku
zajednicu, svoj Mešihat, svoju instituciju, te kasnijih godina onog
izdajničkog i podaničkog faktora, koji je svima nama vjernicima najteže
pao. 

 

Svjedoci smo da se formiranje Mešihata u Sandžaku dogodio u najtežem vaktu u historiji našeg bošnjačko-muslimanskog naroda, i to baš u momentu kada je divljala trodržavna srpska, crnogorska i hrvatska agresija na Bosnu i Hercegovinu i kada su velikonacionalisti sa skupštinskih i mitingaških govornica najavljivali potpuno uništenje našeg naroda u Bosni i Sandžaku. U četiri godine nepravdenog rata bošnjački civili postali su topovsko meso agresorskih krvožednih vojnih i policijskih trupa, koji su ih po logorima i kazamatima zatvarali, zlostavljali, silovali, proganjali, ubijali…dok su hiljadu džamija i drugih islamskih objekta nestajali u dimu i ruševinama bošnjačkih gradova, naselja i sela. Plan je bio jasan, potpuno istrebljenje bošnjačkog naroda i zatiranje svih tragova postojanja, baš kako je i Njegoš zapisao u svom zločinačkom Gorskom vijencu. Hvala Stvoritelju i svim svjesnim i hrabrim bošnjačkim sinovima i kćerima koji su stali u odbranu našeg naroda, koji su se goloruki ispriječili neprijateljima našeg naroda.
U tom tako teškom vaktu i Sandžak je bio pod srpsko-crnogorskom četničkom čizmom, bio je logor svim slobodnomislećim ljudima. Iste srpsko-crnogorske genocidne trupe rukovoðene političkim i vjerskim vrhom od 90-tih pa sve do danas harale su i našim Sandžakom. Hapsili su nedužne civile, otimali ih iz vozova i buseva, namještali sudske procese, proganjali intelektualce i istaknute pojednice, dok su bošnjački narod proganjali sa svog rodnog topraka…
 
Cijeneni Muftija,
U tako teškim uslovima i neprijateljskom okruženju uzdizao se sandžački Mešihat Islamske zajednice. Nove generacije iz Medresa i FIN-a, obrazovnog sistema Mešihata, jačale su ovu instituticiju iznutra a štitili je iz vana od onih faktora koji ne misle dobro muslimanima i Bošnjacima. Danas, unotač svima napadima i instaliranim podjelama, Mešihat Islamske zajednice u Sandžaku je respektabilna institucija, koju moraju uvažavati i Beograd i Podgorica. Beogradski režim pod hitno mora shvatiti da je Mešihat sa sjedištem u Novom Pazaru jedina adresa na koju se trebaju obraćati, isto tako moraju prestati sa instaliranjem svojih poslušnika. To isto važi i za režim u Podgorici. Takoðer nas raduju bratske veze Mešihata sa matičnom Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini.
 
Poštovani Muftija,
Iako daleko od Sandžaka, svaki vaš uspjeh doživljavali smo sa posebnom radošću. Svi vaši uspjesi motivirali su i nas u dalekoj Americi. I za to smo vam zahvalni. Jer, dvadeset godina predanog rada za islam, muslimane, Bošnjake, Islamsku zajednicu je neopisiv doprinos za sadašnje i buduće generacije koje će naslijediti ovu jaku institituciju. U ime naših organizacija u New Yorku od srca vam čestitamo ovaj veliki jubilej, 20 godina predanog rada Mešihata IZ u Sandžaku, želimo vam da trajate sa svim vašim i vrijednim saradnicima i da u budućnosti vodite ovu instituciju.
 
Mahsuz selam,
 
Ago Kolenović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog Centra Plav-Gusinje – New York
Ismet Pjetrović, Islamski centar Monticello – New York
Smajle Srdanović, rukovodilac Predstavništva Sandžaka – New York
Dr. Mersim Ziljkić, generalni koordinator izgradnje Šehidske džamije Plav
Muharem Purišić, Odbor za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju – New York