Na donatorskoj večeri u Švedskoj prikupljeno 750.000SEK

Image

U okviru osnivanja Bošnjačke Nacionalne Fondacije u Švedskoj, 23.
novembra 2013. godine, održano je i donatorsko veče na kojem su
prikupljena sredstva u iznosu od 750.000 ŠVEDSKIH KRUNA (SEK). 

Donirana novčana sredstva biti će utrošena za kupovinu i završetak radova na kompleksu Naučnog centra „BANU“ u Novom Pazaru.

Donatorskoj večeri prisustvovalo je više od hiljadu Bošnjaka trenutno nastanjenjih u Švedskoj, a prisutnima se obratio glavni muftija Islamske Zajednice u Sandžaku, Muamer ef. Zukorlić i Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić.

Sample Image Sample Image

Osnivanje BNF-a za Švedsku

Na poziv koordinacijonog odbora za osnivanje BNF-a za Švedsku, 23. novembra 2013. godine je održana Izborna skupština za osnivanje BNF-a za Švedsku. Predsjedavajući skupštine je bio Dr. Ašk Gaši a u toku skupštine bio je prisutan i predsjednik BNF-a gospodin Hako Duljević koji se i obratio prisutnima. Glavna tačka dnevnog reda skupštine bila je biranje Glavnog odbora BNF-a za Švedsku kojeg čine 11 na skupštini izabranih članova. Prijedlog koordinacijonog odbora o sastavu GO jednoglasno je usvojen od strane izborne skupštine tako da je izabran GO u sljedećem sastavu:

Nermin Širbić

Ferko Šantić

Elvir Bajraktarević

Irfan Ibrahimović

Haris Duratović

Amer Olević

Ahmet Ljajić

Fahrudin Ðelilović

Enes Delić

Mustafa Stroil

Enes Meðedović

Prva sjednica GO BNF-a za Švedsku i biranje Izvršnog Odbora

Nakon osnivanja BNF-a za Švedsku i biranja GO ove organizacije održala se prva sjednica ovog odbora na kojoj su svi članovi GO imali pravo birati predsjednika, sekretara i blagajnika BNF-a za Švedsku. Za predsjednika BNF-a Švedske izabran je Nermin Širbić, za sekretara Irfan Ibrahimović i za blagajnika Elvir Bajraktarević. Pored ove trojice navedenih, u Izvršni Odbor BNF-a za Švedsku ušli su i članovi GO Haris Duratović i Mustafa Stroil.

Izborna skupština i sve ono što ona podrazumijeva protekla je u najboljem mogućem redu uz konstruktivan dijalog i prijedloge prisutnih kako bi se rad ove novo osnovane Bošnjačke organizacije u Švedskoj usavršio što je moguće brže i bolje.

Promotivni skup BNF-a za Švedsku

U večernjim satima istog dana održan je i promotivni skup povodom osnivanja BNF-a za Švedsku na kojem je prisustvovalo preko 1000 Bošnjaka koji su radi ovog skupa došli iz svih krajeva ove Skandinavske zemlje. Posebnu čast i zadovoljstvo kao organizatoru ovog skupa pričinjavalo nam je prisustvo i aktivno učešće naših dragih musafira iz Bosne, Sandžaka, Hrvatske, Francuske, Belgije, Luksemburga, Njemačke i Danske.

Sažeti izvještaj sa promotivnog skupa povodom osnivanja BNF-a za Švedsku

Posebnu težinu i važnost ovom skupu daje činjenica da je otvoren učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog i to od strane našeg mladog Davuda Avdića koji je u Švedskoj roðen i u Švedskoj je naučio ovako lijepo učiti, što nam jača nadu a i motiv da još više nastavimo raditi na očuvanju našeg vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta ma gdje bili.

Amer Olević je u svojstvu moderatora skupa pozvao Glavnog Imama Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Idriza ef. Karamana da se prvi obrati skupu. U toku svog govora Idriz ef. Karaman je naglasio da je Malme ovog dana glavni grad Bošnjaka u čitavom Svijetu.

Nakon govora Idriz ef. Karamana pozvani su članovi GO BNF-a za Švedsku da izaðu na binu a tim povodom je skup poselamio i kratko se obratio izabrani predsjednik Nermin Širbić.

Premijera igrano-dokumentarnog filma o stradanju Bošnjaka Prijedora pod nazivom „Prijedorsko ljeto ‘92“

U sklopu promotivnog skupa BNF-a je premijerno prikazan i igrano-dokumentarni film u izradi multimedijalnog servisa ExitMedia pod nazivom „Prijedorsko ljeto ‘92“. Producent Enes Hotic se obratio prisutnima prije samog prikazivanja filma i tom prilikom spomenuo je neke od zločina četnika počinjene nad Bošnjacima Prijedora koji su posebno aktuelizirani ovih dana kada je otkrivena najveća masovna grobnica nakon drugog svjetskog rata, Tomašica kod Prijedora.

Nakon prikazivanja ovog filma usljedila je sevdalinka posvjećena majci koju je otpjevao Semin Rizvić a koja svojim sadržajem odgovara da bude izvedena neposredno nakon filma sa ovakvim potresnim materijalom.

Obraćanje predsjednika BNF-a, gospodina Haka Duljevića

Sljedeći govornik je dobio jedan zaista nezahvalan zadatak. Bilo je teško oduprijeti se onim slikama i zvucima iz prethodno prikazanog filma a još je teže u takvom stanju dobiti zadatak ohrabrivanja drugih. Meðutim, gospodin Hako Duljević iako vidno dirnut sadržajem filma, izborio se protiv osjećaja tuge i pesimizma. U svome obraćanju je izmedju ostalog ukazao na važnost uvezivanja Bošnjaka širom svijeta kako bi zajedničkim snagama pomogli sopstvene institucije koje su od vitalnog značaja za naš narod.

Obraćanje generalnog sekretara SBK-a, Dr. Tarika Kurbegovića

Dr. Tarik Kurbegović je u svom kratkom ali veoma interesantnom i upečatljivom obraćanju ukazao na važnost angažmana i rada za uspjeh i prosperitet naših institucija poput Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Obraćanje predsjednika SBK-a, reis-uleme emeritusa Dr. Mustafe Cerića

Predsjednik SBK-a Dr. Mustafa Cerić je uvodni dio svog govora posvetio premijeri filma „Prijedorsko ljeto ‘92“ koji je na njega kao i na ostale prisutne ostavio dubok trag. Zahvalio se producentu Enesu Hotiću i izrazio želju za daljim angažmanom multimedijalnog servisa ExitMedia na sličnim temama. Dr. Cerić je kratko govorio o nekoliko bitnih tema i izmeðu ostalog je rekao da su žene te koje su možda i najgore doživjele strahote rata i da su one te koje su najzaslužnije za očuvanje islama na našim prostorima.

Video prezentacija naučnog centra BANU-a u Novom Pazaru

Nakon govora Dr. Cerića prisutni su bili u prilici pogledati video prezentaciju naučnog centra namijenjenog za Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, BANU koji se gradi nadomak Novog Pazara. Kompjuterski ilustrativni snimak je prikazao sve bitnije prostorije ovog naučnog centra gdje će bošnjački akademici raditi i pripremati sve ono što su Bošnjaci priželjkivali da imaju godinama a nisu imali. Objekti će biti opremljeni najsavremenijom opremom i pomagalima za uspješan i kvalitetan rad a akademici će imati i obezbjeðen smještaj kao i prostorije za rekreaciju i slobodno vrijeme.

Obraćanje Generalnog Sekretara BANU-a, Sandžačkog Muftije Muamera ef. Zukorlića

Dugo iščekivano obraćanje posljednjeg govornika se kao i dosada isplatilo. Bilo je vrijedno čekati jer se imalo šta puno toga korisnog čuti. Ovaj govor bi najradije u cijelosti prenijeli ali zbog skučenosti sa vremenom i prostorom moramo nažalost skratiti. Nakon što se dotakao sadržaja filma „Prijedorsko ljeto ‘92“, muftija je priznao da nije bio siguran da će se uspjeti izboriti sa pesimizmom i tugom koji su ga bili obuzeli. Meðutim, ipak se je nekako uspio oduprijeti tim osjećajima.

Govorio je o važnosti vjerskog i nacionalnog saffa, o zajednici i jedinstvu Bošnjaka koji rade za interese Bošnjaka a ne za interese Beograda i Podgorice. Podvukao je činjenicu da je kod Bošnjaka islamski i nacionalni identitet nerazdvojiv a stoga treba i naš angažman na tome putu biti nerazdvojiv. Istakao je važnost „ujedinjenja Bošnjačkih novčanika“ kako drugim imenom nazva BNF, jer je to ekonomska snaga koja može pokrenuti prosperitet Bošnjačke nacije na njihovom vjerskom, nacionalnom i kulturnom osvješćivanju. Naša matica Bosna je u invalidskim kolicima i od nje ne možemo zahtijevati pomoć a ako bi je i tražili nebi je dobili kako reče muftija Muamer ef. Zukorlić. Moramo pomoći našoj matici Bosni da ustane iz tih invalidskih kolica a onda možemo nešto očekivati od nje. Taj govor je podsjećao na famoznu rečenicu koju je izrekao John F. Kennedy: „Ne pitaj šta država može uraditi za tebe već pitaj šta ti možeš uraditi za nju!

Donacije za naučni centar BANU-a u Novom Pazaru

Na posljetku obraćanja je Muftija Sandžački istakao kako je bitno da konkretno nešto uradimo za dobrobit naših institucija i nagovijestio da će se te večeri primati donacije za naučni centar BANU-a u Novom Pazaru te da uvakufljenje jednog kvadratnog metra u tom centru kosta 500 eura ali da svako može sebi da odredi koliko je u stanju da pomogne. Bošnjaci Švedske su te večeri pokazali visoki nivo svijesti za svoje nacionalne institucije i još jednom pokazali kako ne žale žrtvovati deo svog imetka za dobrobit svoga naroda i zajednice.

Pošto j prikupljanje donacija počelo oko 21 čas te su ljudi već hteli ići kući a nisu željeli izaći bez da učestvuju u ovom hajru, nastali su redovi kod popisivača donacija. Uz Allahovu pomoć a sebebom Sandžačkog muftije te večeri je sakupljeno 758 000 švedskih kruna.

Glavni Odbor BNF-a za Švedsku se svim prisutnim na ovom skupu od srca zahvaljuje uz dovu Uzvišenom Allahu da ih obilato nagradi!

Irfan Ibrahimović, sekretar BNF-a za Švedsku

(bhfondacija)

 

Izvor: BNFondacija.org