Debata u Medresi: Uloga mladih u savremenom društvu

Image

Danas, 13. marta 2014. održana je debata učenika Medrese, na temu „Uloga mladih u savremenom društvu“, koja se tradicionalno odzava po 15. put, na kojoj su učešće uzeli učenici i učenice 2., 3. i 4. razreda. Na početku debate, a prije izlaganja učesnika, prisutnim učenicima i profesorima se obratio direktor Medrese Rešad ef. Pojović, naglašavajući važnost same teme i uloge mladih, koji nisu u dovoljnoj mjeri svjesni svoje snage i obaveze.

Takoðe je ukazao da uloga mladih nije da budu pasivni posmatrači dešavanja, već da moraju biti aktivni sudionici svih dogaðaja, da se moraju boriti i izboriti za svoje mjesto i prava kako bi aktivno sudjelovali u izgradnji bolje i prosperitetnije budućnosti, te da nesmiju svoju snagu i energiju darovati drugima, koji će uz pomoć nje ostvarivati svoje lične interese, a uništavati budućnost mladih.

Čast da ovogodišnju debatu otvori pripala je predsjedniku Mešihata dr. Mevlud ef. Dudiću, koji je ukazao na važnost medrese i ulogu koju imaju njeni učenici, koji su imami, uzori i primjeri koje drugi posmatraju i na njih se ugledaju. Muftija Dudić je naglasio da je važno da učenici medrese imaju svijest o odgovornosti koju imaju, da se trebaju ponositi svojom medresom i to isticati na svakom mjestu, jer ih to svrstava u red bošnjačke elite koja se borila i bori za svoj narod i njegovu bolju budućnost.  

Nakon izlaganja 20 učesnika žiri je odabrao tri kandidata koji će predstavljati našu Medresu na debati u Tuzli na kojoj će učestvovati 47 škola iz regiona, a koja će se održati u utorak 18. marta. 

{gallery}debata u medresi, 13.03.2014{/gallery}

Uprava Medrese Gazi Isa-beg