Završena šestodnevna posjeta predsjednika Mešihata dr. Dudića Kuvajtu

Image

Na poziv Ministra vakufa Kuvajta, delegacija Rijaseta IZ-e u BiH,
predvoðena reisu-l-ulemom Husein-ef.Kavazovićem, boravila je u
šestodnevnoj posjeti Kuvajtu.
Pored reisu-l-uleme, delegaciju su činili i predsjednik Mešihata IZ-e u
Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, zenicki muftija Ejub ef. Dautović, i
direktor Vakufske direkcije dr. Senaid-ef. Zaimović. 

Dr. Dudić je u fono izjavi za Sandžak TV kazao da je posjeta bila od izuzetnog značaja, te pobrojao niz sastanaka i susreta koje su tom prilikom imali u Kuvajtu.

„Imali smo niz vrlo značajnih sastanaka, od kojih posebno želim izdvojiti posjete Ministarstvu vakufa i pravde, Humanitarnoj organizaciji za preporod i islamsko nasljeðe, Svjetskoj islamskoj humanitarnoj organizaciji, Globalnoj grupi, Humanitarnoj organizaciji za mir, Centru za srednji put El-Vasefije i brojne druge organizacije.“ – kazao je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud Dudić.

On je, takoðer, istakao da je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovic iscrpno govorio o radu Islamske zajednice i projektima, i iskoristio priliku zahvaliti se domaćinima na toplom gostoprimstvu i svemu što su u prethodnom periodu učinili za BiH.

„Reisu-l-ulema je takoðer govorio o Islamskoj zajednici u cjelini, ali i posebnom značaju projekata koje Mešihata IZ-e u Srbiji ima, te izrazio očekivanja da će Kuvajt u narednom periodu učestvovati na projektima Mešihata IZ-e u Srbiji.“ – kazao je Dudić.

Na sastancima je reisu-l-ulema Kavazović predstavljao novoizabranog predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji Mevlud-ef. Dudića, koji je govorio o stanju muslimana u Srbiji, njihovim problemima i projektima.

„Imali smo prilike takoðer, tokom boravka u Kuvajtu učestvovati na Meðunarodnom simpozijumu o Kur`anu, na temu: ‘Modernizam i kreativnost’, gdje je prisustvovalo preko 200 alima iz čitavog svijeta, gdje je i naša delegacija uzela učešće.“ – kazao je dr. Dudić i dodao da vrlo brzo očekuje posjetu Ministarstva vakufa i pravde Kuvajta Sandžaku i Mešihatu IZ-e u Srbiji, gdje će konkretnije dogovoriti planove buduće saradnje.

{gallery}dudic u kuvajtu, 27.03.2014{/gallery}

(Mesihat.org)