Delegacija Mešihata na seminaru “Marketing i upravljanje vakufima” u Sarajevu

Image

U Sarajevu je danas, 1. aprila 2014. godine u hotelu „Bristol“, otpočeo dvodnevni seminar kojeg organizuju Islamska zajednica u BiH i Kuvajtska vakufska fondacija. Seminaru prisustvuje brojna delegacije Mešihata IZ-e u Srbiji predvoðena muftijom sandžačkim Muamer-ef. Zukorlićem. 

Pored Muftije, seminaru na temu „Marketing i upravljanje vakufima“ prisutni su i glavni imami iz sandžačkih gradova, te predstavnici Agencije za sertificiranje Halal kvaliteta, direktor Samir Tandir i Sead Šaćirović. 

Muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić je imao veoma zapaženo i sadržajno obraćanje na seminaru „Marketing i upravljanje vakufima“, osvrnuvši se na pozitivna iskustva u dvodecenijskoj borbi za očuvanje i unapreðenje vakufske imovine u Sandžaku, posebno ističući obavezu brige o vakufima kao važnog faktora očuvanja Islamske zajednice, njene autonomnosti i slobode, a koja se reflektuje u ekonomskoj neovisnosti, očuvanju, jačanju i unapreðenju vakufskih dobara.

Muftija je podvukao da vakufska imovina jača jedinstvo muslimana i same Islamke zajednice, i zaključio da je jedan od razloga napada na slobodu i jedinstvo Islamske zajednice u Sandžaku briga i unapreðenje vakufske imovine, te izgradnja cjelokupne infrastrukture Islamske zajednice i njenih ustanova bez donacija sa strane i subvencija od strane države.

Muftija pozvao donatore da investiraju u Sandžak

„Islamska zajednica na čijem sam čelu je u zadnjih dvdesetak godina izgradila veliki broj objekata, a da ni za jedan od njih nikada nije uspjela dobiti graðevinsku dozvolu od strane organa vlasti u sandžačkim gradovima. Ali, to ne smije i ne treba biti prepreka za unapreðenje i razvoj mearifsko-vakufskih kapaciteta.“ – poručio je Muftija Zukorlić i pozvao predstavnike fondacija iz Kuvajta, Saudijske Arabije i Islamske banke, da ulažu u Sandžak i pomognu Islamsku zajednicu i muslimane na ovom prostoru.

(Mesihat.org)