Ramazanski zijareti muslimanima Vojvodine

Image

Delegacija Mešihata predvoðena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, u kojoj su bili direktor Medrese Rešad ef. Plojović i musafir iz Saudijske Arabije šejh Muhamed Abdu-l-Aziz, u subotu i nedjelju, 19. i 20. jula, zijaretila je muslimane u Vojvodini i tom prilikom posjetila Novi Sad, Adice, Veliki Rit i Beočin.

U subotu, nakon iftara u Novom Sadu sa glavnim imamom Fadil ef. Muratijem i vrijednim aktivistima Islamske zajednice, porijeklom iz Sandžaka, obavljena je zajednička teravija koju je predvodio musafir iz Saudijske Arabije, kojom prilikom su prisutni bili u prilici uživati u učenju Kur'ana. Prije namaza se prisutnima prigodnim vazu nasihatom obratio muftija Dudić, i ukazao na važnost prisustva i poštovanja vjere u životu svakog muslimana, ma gdje se našao i u bilo kakvoj situaciji bio, te naglasio da Uzvišeni Allah vjernike štiti i uzdiže shodno njihovom stepenu vjere i predanosti njenim propisima. Nakon namaza prisutnima se obratio i Šejh Muhamed izražavajući svoju radost i oduševljenje što je bio u prilici posjetiti muslimane Sandžaka i Srbije i upoznao se sa njihovim vjerskim voðama i stanjem u kojem djeluju, te stepenom odanosti vjeri, naglasivši da je pripadnost islamu velika čast koju nam je Allah ukazao svima, koje trebamo biti svjesni i izražavati Allahu zahvalnost na tome.


Novi Sad

Šejh Muhamed je pozvao prisutne da svoju djecu odgajaju u Islamu, da ih pouče učenju Kurana, te uputio dovu Uzvišenom Allahu da se i naši unuci za 50 ili 100 godina susreću u ovom gradu i ovim krajevima u mnogo većem broju i boljim i većim džamijama, koje će se, ako Allah da, do tada izgraditi.

Rešad ef. je nakon toga ukazao na vrijednost zadnjih noći mjeseca Ramazana, posebno neparnih, u kojima vjernici trebaju tražiti Kadarsku noć, vrijedniju od 1000 mjeseci, kako Kur'an kaže, te pozvao prisutne da u ovim danima i noćima pojačaju svoj ibadet, posebno učenje Kur'ana, dobrovoljne namaze i dove Uzvišenom, koji su u Kadarskoj noći posebno vrijedni.

Veliki Rit

Nakon obraćanja uslijedilo je druženje, fotografisanje i razgovor sa prisutnima koji nisu krili svoje oduševljenje i radost zbog zijareta, posebno prisustva musafira iz Saudijske Arabije.


Beočin

Tokom nedjelje delegacija je obišla novosagraðenu džamiju u Adicama i tom prilikom obavili zajednički podne namaz, nakon čega je uslijedila posjeta ostalim aktivnim džematima na ovom prostoru: u novosadskim naseljima Veliki Rit i Beočin, gdje je delegaciju dočekivao veliki broj prisutnih, neskrivajući svoju radost zbog posjete i prilike da upoznaju musafira, kako bi mu prenijeli svoje svjedočenje o svom stanju na ovom prostoru, sa željom da ga prenese braći muslimanima u Saudijskoj Arabiji.


Adice