Muftija dr. Dudić sastao se sa ministrom prosvjete dr. Verbićem

Image

U utorak, 22.07.2014. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u pratnji direktora Medrese Gazi Isa-beg Rešad ef. Plojovića, sastao se sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr. Srðanom Verbićem u Beogradu.

Muftija dr. Dudić je ministra dr. Verbića upoznao sa aktuelnim problemima na polju realizacije islamske vjeronauke od njenog vraćanja u školski sistem Republike Srbije, posebno od 2007. kada je izvršena agresija na Islamsku zajednicu, od kada je nizom odluka nadležnih organa kršen zakon i Ustav R. Srbije, što potvrðuju sljedeći primjeri: registracija paravjerske tvorevine Adema Zilkića, ugrožavanja islamske vjeronauke i kršenja prava vjeroučitelja, onemogućavanje i usporavanje procesa vraćanja oduzete vakufske imovine, neravnopravan tretman odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice i slično.

Predsjednik Dudić je naglasio da želi vjerovati da postoji spremnost i volja nove Vlade i njenih ministara da se brojni problemi rješavaju, ali da je za vraćanje povjerenja muslimana u nadležne organe potrebno da se ta spremnost i volja realiziraju konkretnim potezima i rješenjima problema.

Ministar dr. Verbić se zahvalio na posjeti i informacijama, naglašavajući da su brojni problemi sa kojima se Ministarstvo koje vodi suočava, te da je islamska vjeronauka naslijeðeni problem čijem se rješavanju mora pristupiti, a da je meðusobno razumijevanje, razgovor i spremnost na kompromise najbolji put koji vodi ka rješenju ovog problema, te da će nastojati da kao ministar doprinese da se ovaj problem riješi.

Obzirom da je muftija dr. Dudić donedavno obnašao funkciju rektora Internacionalnog univerziteta, ministar dr. Verbić je iskoristio priliku da dobije neophodne informacije o radu Univerziteta, koracima koji su poduzeti u cilju akreditacije, kao i problemima koji postoje po ovom pitanju.

Član delegacije Mešihata Rešad ef. Plojović upoznao je ministra sa strukturom Islamske zajednice u Srbiji i njenim aktivnostima od osnivanja do danas, posebno na polju odgoja i obrazovanja, te uspostavljanja odgojno-obrazovnih ustanova od Medrese, dječjih vrtića-mekteba, Fakulteta za islamske studije, Internacionalnog univerziteta, kao i drugih ustanova koje je u dvadesetogodišnjem periodu djelovanja formirala ili unapredila njihov rad, naglasivši da je napad na Islamsku zajednicu i njeno rukovodstvo, zapravo, atak na one koji pokušavaju rješavati nagomilane probleme muslimana u Sandžaku i Srbiji, što je neprihvatljivo i nije razumno.

Informativna služba