Ramazanski zijaret Medžlisu IZ-e Sjenica

Image

U ponedjeljak 21.07.2014., to jest 25. noći mubarek Ramazana, delegacija Mešihata predvoðena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem zijaretila je najvrijednije sjeničke muslimane, koji su ovaj mjesec ramazan bili aktivni na dnevnim namazima i teraviji, kojom prilikom je upriličen zajednički iftar i druženje, akšam, jacija i teravih namaz.

Radost džematlija je bila u toliko veća jer je šejh Muhamed iz Saudijske Arabije predvodio namaze i svojim učenjem Kur'ana doprinio da se svi džematlije osjećaju kao da namaz obavljaju u Haremu Kabe, od kojih su neki žalili što namaz nije trajao do kasno u noć, kako bi bili u prilici nastaviti uživanje u njemu i bili u mogućnosti napajati svoju dušu imanskom energijom Kurana.

Muftija Dudić se prije teravih namaza obratio prisutnima ukazujući na važnost pokornosti Uzvišenom Allahu i pokornosti i dobročinstva roditeljima, skrećući pažnju na tri ajeta od kojih svaki govori o dvije stvari koje su nerazdvojive: pokornost Allahu dž.š. je neodvojiva od pokornosti i slijeðenja Poslanika a.s., zahvalnost Allahu je nerazdvojiva od zahvalnosti i dobročinstva roditeljima, kao što je obavljanje namaza nerazdvojivo od izdvajanja zekata!

Uz ove riječi i oporuke dr. Dudić je pozvao na pojačani ibadet u zadnjim mubarek danima i noćima Ramazana i istrajnost u pokotnosti Allahu i vršenju djela koja nam je On Uzvišeni propisao, kao što su namaz, zekat, post, šehadet, hadž, sadaka, itd.

U delegaciji je, pored predsjednika Mešihata, bio i direktor Medrese Rešad ef. Plojović, koji je predvodio vitr namaz i proučio dovu Uzvišenom Allahu za pomoć muslimanima ovog kraja i u svim dijelovima svijeta, posebno u Palestini.Informativna sužba