Na Prevalcu kod Prizrena održan iftar zajedno sa muftijom Zukorlićem

Uvaženi muftija iz Sandžaka je kao gost ovdje sinoć na iftar večeri boravio na poziv vlasnika restorana “Kulla jetimit” (Kula jetima) hadži Kemala ef. Imerija sa svojim suradnicima i uvaženim vjerskim zvaničnicima iz Sandžaka, Makedonije i Albanije. Nakon iftar večere održao je vrlo nadahnuti ramazanski vaz, osvrnuvši se na Lejletu-l-kadr, noći utemeljena Kur’anu i Hadisu, najznačajnijoj noći u godini, noći u kojoj je počela objava Kur’ana.

„Mubarek mjesec ramazan je značajan zbog dogaðaja koji su presudno utjecali na tok ljudske povijesti. “Muhammed, a.s., postio je u ovom mjesecu i preporučio i drugim muslimanima da to čine. Nije precizirano kada ona nastupa, vjerujemo na osnovu Kur’ana i Hadisa da je to 27. noć ramazana, a Allah najbolje zna. Lejletu-l-kadr je noć odreðenja, noć sudbine. U njoj se odreðuje sudbina za narednu godinu i zapisuje se u Levhi-mahfuz”, kazao je sandžački muftija, da bi dodao da je njena vrijednost „veća od hiljadu mjeseci u kojima nema takve noći”.

O njoj govori istoimena kur’anska sura (poglavlje): „Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El-Kadr)

Ramazanskom govoru ef. muftije Zukorlića prisutsvovao je, pored mnogborjnih gostiju svih etničkih zajednica, i Muso Salihi, odbornik u SO Prizren ispred koalicije Vakat. Salihi je ujedno iskoristio da graðanima Kosova, pripadnicima svoje zajednice i svim mulsimanima svijeta čestita nastupajuće bajramske blagdane.

“Zadovoljstvo mi je bilo prisustvovati ovom veličanstvenom iftaru gdje smo bili rame uz rame sa muftijom koji nam je održao prigodno predavanje o značaju ramazana. Večeras su sa nama bili i naša braća iz Skoplja, Kumanova, Novog Pazara, iz Tirane i Prištine. Kako uvaženi muftija kaže ‘svi smo mi različiti ali nas jedno uže spaja, Allahovo uže, koje nam sve te razlike sjedinjava u vjerovanje u jednog Boga’”, istakao je Salihi.

Vlasnik restorana “Kulla jetimit” hadži Kemal ef. Imeri ističe da je praksa da se u toku mjeseca ramazana pozivaju uvaženi imami sa Kosova i iz zemalja u okruženju na tradicionalnu iftar-večeru.

“Svako veče, za ovih 25 dana ramazana, smo na iftaru imali po jednog hodžu, iz Makedonije, Preševa, Bujanovca, iz Crne Gore, Albanije, ali nam je velika želja bila da pozovemo, mogu slobodno reći, našeg muftiju Balkana i hvala Allahu da se odazvao našem pozivu”, kazao je hadži Kemal ef. Imeri.Raif Kasi – info-ks.net