Iftar u Dugoj Poljani – Kapija Pešteri sa 46 kubadi

Image

U subotu 26.06.2014. godine, prireðen je iftar u Dugoj Poljani u povodu početka izgradnje islamskog centra “Kapija Pešteri“. Iftaru je prisustvovala visoka delegacija Mešihata islamske zajednice u Srbiji koju su predvodili muftija dr. Mevlud-ef. Dudić i muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić.

Pored velikog broja mještana Duge Poljane, iftaru je prisustvovao i veliki broj vjernika iz drugih pešterskih mjesta. Program je započeo, kako i dolikuje, Kur'ani Kerimom. Ašere je proučio Berin-ef. Ljajić, a zatim je uslijedilo obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ-e Sjenica Ramiz-ef. Hamidovića, koji je u ime domaćina poselamio prisutne.

Nakon njega, prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, koji je u svom veoma nadahnutom govoru istakao važnost islamskog centra kako za samu Dugu Poljanu tako i za Pešter i cijeli Sandžak, te kazao da je veoma srećan što prisustvuje jednom ovakvom skupu.

Zatim je nastupilo vrijeme iftara. Obzirom da je u čast otpočinjanja radova žrtvovano 19 kurbana, te pored raznovrsnih jela za postače je prireðeno na daleko čuveno dugopoljsko pečenje.

Nakon iftara, prisutnima se obratio predsjednik graðevinskog odbora za izgradnju islamskog centra Ferhan Sejdović, biznismen porijeklom sa Pešteri koji živi i radi u Nemačkoj. On je kazao da je veoma zadovoljan što ima priliku da imetak uloži u svoj kraj, za dobro svih, te naglasio da će odmah nakon Bajram početi izgradnja.

Uslijedilo je zatim željno iščekivano obraćanje muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića. Ponosan na Pešterce, Muftija nije krio oduševljenje zbog izgradnje veleljepnog islamskog centra. Podstaknut hadisom da džamije trebaju izgledati ljepše od naših kuća, Muftija je kazao da su Pešterci uspjeli u tome, jer grade jedan ovakav islamski centar koji će, izmeðu ostalog, imati 46 kubadi.

Muftija je u svom obraćanju govorio o jedinstvu muslimana na ovim prostorima, te kazao da upućuje dove da se jedinstvo ostvari, ali pravo jedinstvo, koje će koristiti muslimanima Sandžaka, a ne nekom drugom, te da je upravo izgradnja islamskog centra „Kapija Pešteri“ najbolji dokaz da se želi jedinstvo, i podvukao da je agresija na Islamsku zajednicu realizovana baš zbog uspješnosti Islamske zajednice i zbog ovakvih projekata kao što je „ Kapija Pešteri.“

Na kraju dovu je proučio direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ Rešad-ef. Plojović.

Sanapress

{gallery}iftar u dugoj poljani, 27.07.2014{/gallery}