Otvorena manifestacija “Dani sjećanja na Šehide Hadžeta” – promoviran roman “Treći put”

Image

„Hadžet nije ničije pravo, Hadžet ne može biti predmetom pogaðanja. Hadžet je mjesto sih svjesnih Bošnjaka. Prije 70 godina mjesto poroba, danas može biti mjesto početka našeg uspona. Ovog puta je do nas“

Višednevna manifestacija „Dani sjećanja na šehide Hadžeta“ ,otvorena je u Velikoj Sali Mešihata promocijom knjige autora Nijaza Turkovića „Treći put“.

Promociji su pored predstavnika Islamske zajednice na čelu sa predsjednikom Mešihata, dr. Mevlud ef. Dudićem, prisustvovali predstavnici BDZ Sandžaka na čelu sa dr. Jahjom Fehratovićem, kao i predstavnici SDA Sandžaka na čelu sa generalnim sekretarom Vasvijom Gusinac, predstavnici vjerskog, političkog i javnog života Sandžaka. Skup je počeo učenjem Fatihe svim stradalim šehidima Hadžeta. Skupu je prisustvovao Suljo Muratović koji je i sam bio žrtva policijske torture devedesetih godina.

Islamska zajednica u saradnji sa BKZ-om, nizom manifestacija pokazat će da Bošnjački narod nikada više neće dozvoliti da budu žrtve.

Predsjednik Mešihata, dr. Mevlud ef. Dudić otvorio je manifestaciju i tom prilikom istakao, da nakon 70 godina stradanja na Hadžetu svako tko ima svijesti učestvovat će u ovoj manifestaciji. Zlo se dogodilo samo sto su bili muslimani, pozivali na dobro, odvraćali od zla, što su bili graditelji, a ne rušitelji, zato sto su se borili za prava bošnjačkog čovjeka:

„Mi danas ovdje želimo poručiti svima, da smo dio njih i da je ono što su oni prošli dio našega tijela. Mi danas se saosjećamo sa bolom patnjom i tugom, mi kao muslimani, pripadnici Bošnjačke nacije, nećemo nikada šutjeti za ono što se desilo prije 70 godina na Hadžetu, što se dešavalo devedesetih godina , što se dešava danas. Već ćemo podići svoj glas, glas protiv svih koji žele da ruše „

To što se desilo njima traje već sto godina, to iskušenje .Muftija je pozvao sve da ovu manifestaciju shvate kao projekat nas muslimana, umeta Pejgambera, ovo je naša sudbina.

Onaj ko nije svjestan Hadžeta nešto onda nije u redu sa njim. Ja čvrsto vjerujem da je većina Bošnjaka svjesna onoga što se desilo na Hadžetu i da nas sve te nepravde bole „

Dr. Jahja Fehratović govorio je o fenomenu kulture pamćenja i važnosti za Bošnjake, jer samo tako možemo prenositi budućim generacijama sve nepravde koje su se dešavale , kako do toga ne bi više dolazilo.

„Bošnjaci su bili narod usmene povijesti, zato kao posljedica je često bilo i zaboravljanje zločina koji su im se dogodili. Zbog toga je veoma bitno tu usmenu povijest prevesti u pisanu. To je bilo veoma teško i svako ko bi to pokušao nailazio je na iskušenja. Pored toga potrebne su nam institucije koje će sve to čuvati I njegovati.“

Dr. Admir Muratović istakao je da knjiga govori o Bošnjacima, Pešteru, Bošnjacima koji su tada stajali uspravno ispred zločinaca kao što sada stoje munara na džamiji u Delimeðu, stradanjima, sudbinama, gdje se svi mogu prepoznati. Roman govori o policijskoj torturi 1953, koja se na istovjetan način ponovila I 1993 godine.

„Uvijek ponestane avaza svim autorima pisane riječi, bilo da se radi o pjesnicima, romanopiscima kada treba odgonetnuti stanje duše onoga što je ubijen samo zato što je musliman. Još je teže opisati bol majke, kojoj su ublili sina, sestre kojoj su ubili brata, djeteta kome su nasilno uskratili odrastanje uz oca, supruge koju su ostavili da sama svija ognjište koje je do tog trenutka bilo ispunjeno toplinom i srećom.“

Razlog genocida jeste samo mržnja, u čijem je širenju veliku ulogu i Srpska pravoslavna crkva.

Autor knjige Nijaz Turković vidno uzbuðen kako je rekao zbog posjete svom zavičaju istakao je da je knjiga prije svega reanimacija ljudskog dobra i onoga što je ostalo od njega , to je kolektivna mapa onog što se desilo a bilo je lijepo, i onog što nikako nije smjelo da se desi. Poručio je prisutnima:

„Niko ne zagovara od nas da budemo politički istomišljenici, ali ima nešto što je kulturni I duhovni identitet, ne dajte tako vam Boga da vam u to niko ne dira.“

Dr. Mevlud ef Dudić i BKZ pozvali su sve ljude bez obzira na svoje političko opredjeljenje i mnoga ne slaganja, da uzmu učešće u Manifestaciji sutra u četvrtak, 04.09.2014. godine, slijedi POHOD NA HADŽET.

Polazak sa Trga Gazi Isa-bega Ishakovića sa podne namaza u 13:30h. Do Vakuf Mearif – gdje će uslijediti učenje Jasina, dove i obraćanje predstavnika Islamske zajednice. Kao i druge kulturne manifestacije koje nas očekuju narednih dana.

SANA – Amela Salković

{gallery}promocija knjige treci put 03.09.2014{/gallery}