Muftija dr. Dudić primio Američke diplomate

Image

U četvrtak 11.09.2014. godine predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima primio je delegaciju Američke ambasade predvoðenu političkim savjetnikom u Ambasadi SAD Čeri Danijels i Grantom Morouom.

Na početku jednočasovnog razgovora, muftija Dudić je goste detaljno upoznao sa strukturom Islamske zajednice, stanjem vjerskih i kolektivnih prava te problemima s kojima se ona suočava.

Gospoða Čeri Danijels je istakla da je ovo njena prva posjeta izvan Beograda i da je to upravo Novi Pazar, nakon njenog dolaska u ambasadi SAD, te se interesirala za položaj Bošnjaka u Sandžaku i općenito muslimana u Srbiji.

Muftija Dudić je Američke diplomate upoznao sa stanjem muslimana u Srbiji, ističući dvojne standarde beogradskog režima i medija prema Islamskoj zajednici.

Islamska zajednica je organizirana zajednica koja okuplja muslimane od Subotice do Preševa i Priboja te da je kao takva bila faktor stabilnosti i da će takva i ostati, sa uvjerenjem da će sadašnji režim uzeti pouku prethodne vlasti i da neće praviti greške.

Takoðer je bilo riječi o izborima za nacionalni savjet Bošnjaka gdje je muftija Dudić govorio o nepravdi koja se dogodila prije četiri godine prema legalno izabranom Bošnjačkom nacionalnom vijeću i da nebi bilo dobro da se isto ponovi na ovim izborima.

Muftija Dudić je istakao da će pozvati vjernike da se ponašaju na dostojanstven način na ovim i svim drugim izborima kako nama kao muslimanima i pripadnicima Islama dolikuje.

Informativna služba